Binnenland8 aug '17 06:58Aangepast op 8 aug '17 07:40

'Toezicht op eierboeren schiet tekort'

Auteur: Jolijn Mes

Door bezuinigingen bij de inspectiediensten en het opheffen van productschappen in de sector is het toezicht op eierboeren niet voldoende.

HH/Tom van Limpt
HH/Tom van Limpt

Dat zeggen verschillende experts tegen het Financieele Dagblad. Zo zouden kippenboeren zelf mogen weten hoe bloedluis bestreden wordt in hun bedrijven. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleerde hier daarom niet op.

Volgens Marcel Schuttelaar, adviseur van ondernemers in de voedingsmiddelenindustrie, hebben de bezuinigingen van de afgelopen twintig jaar hun weerslag gehad op het toezicht: 'Er is ongelooflijk bezuinigd op kennis en middelen.'

Productschappen

Vroeger signaleerden productschappen als er iets mis ging, maar die zijn in 2014 afgeschaft. De productschappen waren publiekrechtelijke organisaties die de hele keten van de sector representeerden: van boer tot supermarkt. Ze combineerden belangenbehartiging met regelgeving en controle.

Ter vervanging van de productschappen is Avined opgericht, maar de kwaliteitsregels die door deze organisatie worden opgesteld, zijn vrijwillig. In tegenstelling tot de regels van de productschappen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen