Binnenland22 aug '17 16:01Aangepast op 23 aug '17 16:16

Gezakte scholier wil diploma afdwingen bij rechter

Auteur: Jolijn Mes

De meeste scholieren die afgelopen jaar eindexamen hebben gedaan beginnen deze week aan hun vervolgopleiding of doen het hele schooljaar opnieuw. Op één iemand na. Een gezakt vwo-leerling uit Brabant stapt naar de rechter: ze wil alsnog een diploma omdat er volgens haar grote fouten in het examen zaten.

HH/Luuk van der Lee
HH/Luuk van der Lee

Het gaat om het eindexamen Frans en dan met name om vraag 15. Het meisje, dat anoniem wil blijven volgens de NOS, haalde 0,05 punt te weinig om te slagen. Als ze voor die vraag compensatie zou krijgen, dan zou ze wel slagen.

Lees ook: 'Taalonderwijs niet alleen richten op eindexamen'

Het College voor Toetsen en Examens (CvTE) heeft toegegeven dat vraag 15 fouten bevatte, waardoor de algemene normering is aangepast. Op die manier zijn examenkandidaten tegemoet gekomen. De compensatie maakte het CvTE medio juni bekend.

Onvoldoende compensatie

Maar de advocaat van het meisje, Wilco Brussee, betoogt dat de compensatie onvoldoende is, met als gevolg dat zijn cliënt nu onterecht zonder diploma zit. 'Ik wil dat de rechter vaststelt dat het CvTE een hoger aantal punten had moeten toekennen, en dat vervolgens ook gaat doen, zodanig dat mijn cliënt alsnog haar diploma krijgt', aldus Brussee.

Het is voor zover bekend de eerste keer dat iemand het CvTE vanwege fouten in het examen voor de rechter daagt om een diploma af te dwingen. Mocht de rechter deze leerling in het gelijk stellen, dan heeft dat mogelijk verstrekkende gevolgen voor anderen die ook nipt zijn gezakt voor Frans, zegt Brussee.

Lees ook: Hoe je het best kunt blokken

Flinke kritiek

Het vwo-examen Frans van dit schooljaar was al eerder mikpunt van flinke kritiek. Zo eiste de Inspectie van het Onderwijs bij hoge uitzondering inzage in de manier waarop het CvTE omging met kritiek van docenten op het examen. Ook zeiden docenten anoniem tegen de NOS dat ze zich vanwege het ondermaatse examen genoodzaakt voelden af te wijken van het antwoordmodel.

Het kort geding van de scholier dient morgen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen