Binnenland24 aug '17 08:26Aangepast op 24 aug '17 10:03

Hier lopen de hoogspanningslijnen

Auteur: BNR Webredactie

Terwijl gewone stroomkabels ondergronds naar woningen lopen, gaan veel hoogspanningskabels nog bovengronds. Dat blijkt uit een analyse van BNR in samenwerking met kaartenspecialist Esri. Ondergrondse aanleg is duur en technisch lastig, maar netbeheerder TenneT experimenteert er wel mee.

Het elektriciteitsnet in Nederland op het hoogste spanningsniveau bestaat voor het grootste deel uit bovengrondse hoogspanningslijnen. En dat terwijl wonen onder hoogspanningskabels niet gezond is. Volgens het RIVM hebben kinderen een grotere kans op leukemie en oudere mensen meer kans op Alzheimer. Daarom wordt in veel gemeenten al jarenlang gepleit voor ondergrondse aanleg van dit soort kabels. Dat gebeurt nu wel meer dan vroeger, maar lang niet altijd.

'Alles wat wij nieuw aanleggen van 110.000 tot 150.000 Volt wordt standaard onder de grond aangelegd', zegt Jeroen Brouwers van netbeheerder TenneT. 'In het allerhoogste spanningsniveau - dan heb je het over 380.000 Volt - is het technisch wat lastiger.' TenneT doet daar wel proeven mee in Zuidwest-Nederland en rond Amsterdam, vertelt Brouwers. 'In allebei die stukken zijn we 10 kilometer van het hoogste spanningsniveau aan elektriciteitsverbindingen onder de grond aan het leggen. Dat is uniek in de wereld, dat gebeurt nog nergens.'

Waar loopt wat?

Voorlopig zullen we het dus nog moeten doen met een grote hoeveelheid bovengrondse lijnen. Esri Nederland, specialist in kaarttechnologie, heeft de hoogspanningsverbindingen in kaart gebracht. Hieronder kun je precies zien waar de verbindingen liggen, hoeveel spanning er doorheen loopt en wat voor verbinding het is. Met behulp van de swiper kun je gemakkelijk tussen de ondergrondse en bovengrondse kaart wisselen.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen