Binnenland24 aug '17 22:58Aangepast op 25 aug '17 07:22

Werelderfgoederen in Nederland

Auteur: Thijs Baas

Het doel van de Werelderfgoedconventie is om als internationale gemeenschap zorg te dragen voor het uitzonderlijke erfgoed op de Werelderfgoedlijst aangezien dit van belang is voor de gehele wereld.

Het Koninkrijk de Nederlanden heeft tien werelderfgoederen, negen in Nederland en een op Curaçao. Ze vertellen de bijzondere geschiedenis van ons waterbeheer, burgersamenleving en landontwerp. Hoewel de werelderfgoederen uniek in de wereld zijn, zijn ze bij Nederlanders niet echt populair, blijkt uit een onderzoek van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Terwijl twee van drie Nederlanders nooit een werelderfgoed heeft bezocht, zijn buitenlandse toeristen enthousiast over de unieke plekken.

Wil jij ook eens een Werelderfgoed bezoeken maar weet je niet waar je ze kunt vinden of heb je eigenlijk geen flauw benul waaraan zij hun plek op de erfgoedlijst te danken hebben? Bekijk het op de kaart van Esri Nederland, specialist in kaarttechnologie. Daarop vind je negen werelderfgoederen, met gegevens van de Stichting Werelderfgoed.nl.

Uiteraard zijn er ook genoeg 'specialiteiten buiten de kaart', ofwel bijzondere plekken in Nederland. Een deel daarvan pronkt op een Voorlopige Lijst - plekken die hopen ooit in aanmerking te komen voor de officiële erfgoedlijst. Die vind je hier.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen