Binnenland26 aug '17 11:20

'Gesjoemel met bonnen en declaraties Schiphol'

Auteur: BNR Webredactie

Luchthaven Schiphol is mogelijk voor miljoenen euro's benadeeld door gesjoemel met bonnen en declaraties op de afdeling vastgoed. Dat blijkt uit onderzoek van NRC naar een 'ernstig integriteitsincident', zoals Schiphol dat in zijn jaarverslag noemt.

Foto ANP
Foto ANP

Schiphol laat in een reactie weten dat de FIOD onderzoek doet. 'Als zou blijken dat er aanvullend acties nodig zijn dan zullen we dat vanzelfsprekend doen', stelt het bedrijf. Omdat de zaak deels onder de rechter ligt, kan het bedrijf niet verder ingaan op de beweringen.

Volgens NRC blijkt uit rechtbankstukken dat de fraude tussen drie mannen ging. De krant schrijft dat zij valse facturen opmaakten. Ook is er verbouwd bij mensen thuis op kosten van Schiphol en zijn spullen gekocht voor privé-gebruik, zoals pc’s, navigatiesystemen en airco's.

Een klokkenluider van energie- en installatiebedrijf Engie, dat technisch onderhoud op Schiphol doet, deed in mei 2016 een boekje open over de kwestie.

'Integriteitskwesties niet uit te sluiten'

'Schiphol doet vele honderden projecten op jaarbasis waarbij we samenwerken met veel verschillende leveranciers. Helaas zijn integriteitsincidenten niet uit te sluiten', stelt de luchthaven in een verklaring.

Schiphol zegt verder de risico's te kennen en een actief integriteitsbeleid te voeren. In het geval van een mogelijk incident wordt dit direct 'grondig onderzocht', zegt de luchthaven. 'Dat is ook hier het geval geweest. De grotere zaken waarbij aangifte wordt gedaan, worden altijd vermeld in ons jaarverslag. Dat waren er twee in de afgelopen vijf jaar.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen