Binnenland25 sep '17 13:42Aangepast op 25 sep '17 17:17

Ministerie roept op tot inventarisatie betonconstructies

Auteur: Noémi Prent

Met donderend geraas stortte eind mei bij vliegveld Eindhoven een net afgebouwde parkeergarage in elkaar. Oorzaak: een constructiefout. Nu blijkt dat er méér gebouwen in Nederland zijn die constructiefouten hebben zoals de parkeergarage in Eindhoven die in mei instortte.

Image
(ANP/Rob Engelaar)

Vandaag is in Eindhoven het onderzoek naar de oorzaak van het ongeval gepresenteerd. 'Het heeft alles te maken met een constructiefout die daar is toegepast,' legt verslaggever Martijn de Rijk uit. Een dunne laag en een dikke laag beton hadden aan elkaar moeten hechten, maar dat is niet gebeurd. 'Het hele zooitje is op elkaar gevallen, tot het deze prachtige spekkoek opgeleverd heeft. Zo ziet het er nu uit, met van die laagjes.'

Meer gebouwen

Deskundigen die de instorting van een parkeergarage bij Eindhoven Airport analyseerden, hebben aan de bel getrokken omdat in Nederland mogelijk nog een aantal gebouwen staat met dezelfde constructie. Directielid Simon Wijte van adviesbureau Hageman heeft dat maandag gezegd bij de presentatie van zijn onderzoek naar de instorting van het gebouw in Eindhoven.

Inventarisatie

Het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) vraagt gemeenten om in kaart te brengen of er op hun grondgebied gebouwen staan met dezelfde constructies als de ingestorte parkeergarage op Eindhoven Airport. Ook krijgen alle gemeenten een brief waarin het ministerie vraagt alert te zijn op de risico's bij het verlenen van een vergunning voor nieuwbouw.

'We weten zeker dat die constructie die ik net omschreef vaker is toegepast,' vertelt De Rijk. 'Of hij altijd op exact diezelfde manier is toegepast, met diezelfde overspanningen, dat wordt op dit moment onderzocht.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen