Binnenland29 sep '17 13:33Aangepast op 29 sep '17 16:03

Celstraf voor Robin Linschoten om belastingontduiking

Auteur: BNR Webredactie

Oud-VVD-politicus Robin Linschoten krijgt vijf maanden cel voor belastingontduiking, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Er was 200 uur taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een half jaar tegen hem geëist.

Lees ook: Eis: 200 uur taakstraf voor Robin Linschoten

Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vandaag bepaald.

Opzet

Linschoten deed van 2010 tot en met 2012 vanuit zijn twee BV's stelselmatig te lage btw-aangiftes en benadeelde de fiscus in die periode zo voor ruim 100.000 euro. Zelf zei hij bij de behandeling van zijn zaak 'slordig' te zijn geweest. Hij ontkende moedwillig bedrog te hebben gepleegd.

Maar de rechtbank vond opzet bewezen en oordeelde snoeihard over Linschoten, die zelf niet bij de uitspraak aanwezig was. 'Zijn houding is zeer kwalijk en getuigt van disrespect voor de Belastingdienst en de belastingbetaler', stelt de rechtbank. Volgens de rechtbank is de oud-politicus 'lichtvaardig en nalatig' geweest en heeft hij 'willens en wetens' de kans aanvaard dat namens hem onjuiste aangiften omzetbelasting zouden worden gedaan.

Ongeopende enveloppen

Linschoten had een boekhoudkantoor ingehuurd voor zijn administratie, maar verstuurde zelf de rekeningen. Doordat hij kopieën daarvan niet aan zijn boekhouder doorgaf, moest die een schatting maken van de af te dragen omzetbelasting. Op verzoeken zijn facturen op te sturen, reageerde Linschoten niet. Bij hem thuis vond de FIOD tientallen ongeopende enveloppen van het kantoor.

Bij de behandeling van de zaak, vier weken geleden, bleek dat Linschoten tonnen schuld heeft bij de Belastingdienst. Mede door beslagleggingen zit hij financieel aan de grond. Opdrachten als consultant krijgt hij niet meer, zijn vrouw is bij hem weg en hij heeft zijn woning noodgedwongen moeten verkopen.

Geen schikking

Op een voorstel van het OM om de zaak te schikken is hij niet ingegaan. 'Als ik dat voorstel aanvaard, dan voelt het alsof ik erken dat ik bewust de boel heb besodemieterd', zei hij. 'En dat is niet zo.'

Linschoten was van 1994 tot 1996 staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Daarna was hij onder meer lid van de raad van bestuur van DSB, de gevallen bank van Dirk Scheringa.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen