Binnenland26 okt '17 14:56Aangepast op 26 okt '17 16:50

Goed nieuws voor liefhebbers: de platte oester is terug

Auteur: BNR Webredactie

De wilde platte oester is terug in de Waddenzee. Jarenlang werd gedacht dat het weekdier uitgestorven was. Tot nu dan.

( ANP)

Het luxeproduct wordt nog wel gekweekt in Zeeland. Wild was de platte oester al jaren niet meer gezien. Volgens oesterspecialist Hein Sas komt dat onder andere door overbevissing en milieuverontreiniging.

De waterkwaliteit in de Waddenzee is nu weer goed genoeg voor de platte oester. Onderzoeksbureau Altenburg & Wymenga vond meerdere levende exemplaren ten oosten van Texel.

Goed voor de economie (en het onderwatermilieu)

‘Als we hem kunnen kweken in de Waddenzee zou dat heel mooi zijn,’ zegt Hein Sas. Het zou goed zijn voor de economie, want de platte oester is veruit het duurste schelpdier in onze wateren. Daarnaast helpt de aanwezigheid van de oester de onderwatercultuur, want de schelp is een onderkomen voor allerlei organismen.

Volgens oesterspecialist Sas is de platte oester de lekkerste oester, lekkerder in ieder geval dan de veel meer gekweekte Japanse creuse. 'De platte is fijner van smaak en een stevige structuur. Meestal is de creuse zoutiger en metalig van smaak. De platte is vleziger en heeft een hazelnotige-bijsmaak. De platte vinden de meeste mensen specialer.'

Liefhebbers die nu meteen een platte oester vanuit de Waddenzee willen, hebben nog even pech. Het kweken van het schelpdier in de zee gaat nog wel even duren, zegt Sas. Voorlopig komen de gekweekte oesters nog uit Zeeland.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen