Binnenland7 nov '17 20:02Aangepast op 7 nov '17 21:40

Zieke bomen kosten gemeenten miljoenen

Auteur: Judith Laanen

Tachtig procent van de essen in Nederland dreigt door een ongeneeslijke schimmelziekte dood te gaan en moeten met spoed worden gekapt. Ze vormen een gevaar voor de veiligheid. Dat kost gemeenten tientallen miljoenen euro's, blijkt uit een rondgang van BNR langs gemeenten en natuurorganisaties.

De ziekte komt uit Azië en heeft in korte tijd hard toegeslagen in ons land. De boosdoener is een allesvernietigende schimmel, vertelt Harrie Hekhuis van Staatsbosbeheer: 'Die schimmel zit overal in de lucht. De zaden van de schimmel heten sporen, die komen via de blaadjes binnen, gaat langzaam de sapstroom van de es in en langzaam droogt zo'n es van binnen uit.' De boom sterft uiteindelijk door het gebrek aan vocht in de bladeren en dus geen bladeren meer maakt, legt Hekhuis uit.

'Veiligheid staat voorop'

Dode bomen kunnen plotseling omvallen. Bijna alle gemeenten hebben daarom de afgelopen maanden hun essen onderzocht. De conclusie is bijna overal hetzelfde: er moeten met spoed bomen worden gekapt. Zoals in Utrecht, vertelt wethouder Kees Geldof (VVD), want veiligheid staat voorop. Zieke bomen langs wegen en wandelpaden worden overal als eerst gekapt. Daarna zijn de andere zieken bomen aan de beurt.

Utrecht is de klos: 20 miljoen euro schade

De rekening voor het kappen van de bomen is niet mals. Zo kost het Zwolle een half miljoen en 2000 te kappen bomen. Almere is 3,2 miljoen euro kwijt aan het kappen van de bomen. Smallingerland: alleen al een ton in 2018. In Utrecht dreigt het schadebedrag op te lopen tot 20 miljoen, vertelt Geldof: 'In Utrecht staan 24.000 essen, iets meer dan 80 procent is aangetast.' 1700 bomen moeten binnen een jaar geveld worden.

Herplanten grootste kostenpost

Vooral herplanten wordt duur, zegt Hekhuis. Daar hangt een prijskaartje van 20 miljoen aan. Op een aantal plekken herplant het bos zichzelf, maar elders moet Staatsbosbeheer bijspringen. Alles bij elkaar opgeteld kost het essenprobleem mogelijk zelfs meer dan 100 miljoen euro. Staatsbosbeer heeft het budget voor de kap en heraanplant in ieder geval nog niet rond.

Het eerste deel van de kosten neemt Staatsbosbeheer vanwege de veiligheid voor eigen rekening. De rest van de kosten hoopt de organisatie onder het rijk en bedrijven te verdelen. 'Want we hebben dit bij lange na nog niet gedekt.'

'Es zal verdwijnen uit Nederland'

Volgens Staatsbosbeheer zal de es voor een groot deel uit ons land verdwijnen. 13.000 hectare van het volledige Nederlandse bosgebied bestaat uit essen, waarvan Staatsbosbeheer 5000 hectare beheert. Daarvan is 80 procent matig tot zwaar aangetast. 'Het is voor ons een heel serieus en groot probleem', stelt Hekhuis.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen