Binnenland8 nov '17 10:57Aangepast op 8 nov '17 14:07

Amsterdam oefent op terreur onder leiding van 'ervaren crisismanager'

Auteurs: Wesley Schouwenaars en Judith Laanen

Als je vandaag een hoop sirenes hoort, gewonden op straat ziet liggen en geheim agenten in de weer ziet: niet schrikken, er wordt geoefend. Het scenario: een terroristische aanslag.

Een demonstratie tijden de opening van het Nationaal Trainingscentrum. In het centrum vinden trainingen plaats op het gebied van chemische, biologische, radiologische en nucleaire incidentenbestrijding, door Defensie en hulpverleningsinstanties waaronder politie, brandweer en GGD.
Een demonstratie tijden de opening van het Nationaal Trainingscentrum. In het centrum vinden trainingen plaats op het gebied van chemische, biologische, radiologische en nucleaire incidentenbestrijding, door Defensie en hulpverleningsinstanties waaronder politie, brandweer en GGD. (Foto ANP)

Sinds maart 2013 staat het nationale dreigingsniveau op substantieel en daarmee is de kans dat een aanslag in Amsterdam plaatsvindt al langere tijd reëel.

De afgelopen tijd zijn er al meerdere grote terreuroefeningen in Nederland geweest, zoals onlangs in de Rotterdamse Maassilo. Een maand ervoor was er nog een echte terreurdreiging bij een popconcert. Ook in een oud ziekenhuis in Dordrecht is geoefend met schietende verdachten en bomexplosies, waar zogenaamd tientallen slachtoffers vielen.

Lees ook: Defensie traint op nachtmerriescenario bij Universiteit Twente

Er zijn ook beruchte terreuroefeningen. In 2005 vond de missie 'Bonfire' plaats in de Amsterdam ArenA, waarbij veel mis ging . Zo was het gespecialiseerde interventieteam DSI nog niet actief en de nationaal coördinator terrorismebestrijding lange tijd onbereikbaar. Het duurde ook uren voordat zogenaamde slachtoffers hulp kregen. Bekijk een terugblik:

De oefening van vandaag vindt plaats in een Amsterdams restaurant en een nieuwe metrohalte van de Noord/Zuidlijn.

Arjen Boin, hoogleraar Publieke Instituties en Openbaar Bestuur aan de Universiteit Leiden, legt uit dat er vandaag gekeken wordt naar wat wel en niet werkt op basis van vooraf opgestelde plannen over hoe er in geval van terreur gehandeld moet worden. 'Je wilt vooral kijken hoe de communicatie tussen de verschillende diensten en de gezagsdragers gaat en of je snel een goed beeld van de situatie kunt krijgen.'

Puntjes op de i

De oefening wordt gecoördineerd door waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen. Boin schat Van Aartsen in als een van de meest ervaren crisismanagers van Nederland. 'Je hebt een mooie combinatie van de best getrainde stad en een ervaren crisismanager. Hij is gewend hoe het in Den Haag geregeld is, dus hij kan nu kijken hoe dat in Amsterdam gaat. Hij kan mooi kijken of er nog puntjes op de i gezet moeten worden. Ik denk dat hij zich daar zeer senang voelt.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen