Binnenland8 nov '17 09:41

'Huiseigenaren Groningen moeten vóór woningverkoop gecompenseerd worden'

Auteurs: Wesley Schouwenaars en Judith Laanen

Moet de NAM huiseigenaren in Groningen compenseren voor het verlies van waarde, nog voordat het verkocht is? Over die vraag buigt de rechter in Leeuwarden zich vandaag.

Een beschadigd huis in het Groningse Loppersum door gaswinning.
Een beschadigd huis in het Groningse Loppersum door gaswinning. (Foto ANP)

Pieter Huitema, advocaat van stichting WAG, legt uit waarom er een compensatie moet komen terwijl de woningen nog helemaal niet zijn verkocht. 'De mensen hebben op dit moment een verlies in het vermogen. Dan kun je wel wachten totdat de woning is verkocht. Maar het verlies wordt op dit moment geleden, dus heb je ook op dit moment recht op een vergoeding. Heel veel mensen kunnen hun woning niet verkopen omdat het gebied een negatief imago heeft gekregen. Als je de theorie van de NAM volgt dan gaan die mensen nooit een vergoeding krijgen.'

Hoe zat het ook alweer?

De kwestie van waardevermindering van woningen in Groningen door gaswinning speelt al vijf jaar. Huizen zijn beschadigd en dus minder waard. Nu kunnen eigenaren pas ná de verkoop van hun huis aanspraak maken op financiële compensatie, maar veel mensen krijgen hun huis door de aardbevingen juist niet verkocht. De Stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG) wil nú compensatie en niet straks. De rechtbank in Assen besloot eerder dat WAG gelijk heeft.

Miljard euro waardevermindering

De hoogte van de vergoeding verschilt volgens de WAG per woningen en per regio, zegt Huitema. 'Onze insteek is dat daar waar meer schademeldingen en bevingen zijn geweest, daar het waardeverlies ook hoger is. Dan praat je over percentages van de woningwaarde. Dat verschilt volgens onze onderzoekers tussen de vijf en de vijftien procent, daar waar de NAM uitkomt tussen de nul en de drie procent. Als je het over alle onroerende zaken in het aardbevingsgebied hebt dan kom je uit ongeveer op een waardevermindering van ongeveer een miljard euro uit.'

Ontwikkeling in de woningmarkt

De NAM laat in een reactie aan BNR weten tegen de uitspraak in beroep te zijn gegaan omdat er geen rekening wordt gehouden met ontwikkeling in de woningmarkt. 'Daar wordt wel degelijk rekening mee gehouden, ook in de onderzoeken. Dit is wat zij al heel lang roepen. Je hebt de stad Groningen. Die wijkt af, daar gaat wel goed. Maar in Noordoost-Groningen, dus het aardbevingsgebied, daar blijft het echt wel achter', bepleit Huitema.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen