Binnenland14 nov '17 13:30Aangepast op 14 nov '17 15:21

Weer menselijke resten slachtoffers MH17 gevonden

Auteur: Geert Jan Hahn

Ruim drie jaar geleden is het inmiddels: de ramp met vliegtuig MH17. Nu zijn er opnieuw menselijke resten gevonden van onder meer Nederlandse slachtoffers. Dat meldt één van de nabestaanden aan BNR.

Het monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de vliegramp MH17 bestaat uit 298 bomen in de vorm van een lint, gekoppeld aan de namen van de slachtoffers.
Het monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de vliegramp MH17 bestaat uit 298 bomen in de vorm van een lint, gekoppeld aan de namen van de slachtoffers. (ANP)

Piet Ploeg, nabestaande en tevens bestuurslid van de Stichting Vliegramp MH17, laat weten dat de nabestaanden inmiddels zijn ingelicht door het OM. 'Ik ben zelf gisteravond om 23.00 uur gebeld. Helaas was er geen DNA-match met mijn broer Alex.'

Alex Ploeg (58) is één van de twee passagiers van vlucht MH17 van wie nooit DNA op de rampplek is teruggevonden. Het andere slachtoffer is de 16-jarige Gary Slok.

Journalist

Begin oktober zijn 23 botfragmenten overgedragen aan vertegenwoordigers van Nederlandse autoriteiten. Ze werden al maanden geleden gevonden door de controversiële journalist Patrick Lancaster, een man die veel toegang heeft tot separatistisch gebied. Via het lokale openbaar ministerie kwam de vondst in Nederlandse handen, dankzij bemiddeling van de OVSE.

Uit DNA-onderzoek van het Nederlands Forenstisch Instituut (NFI) is gebleken dat het gaat om botresten van MH17-slachtoffers.

Geïdentificeerd

Ook bleek uit het onderzoek dat 15 van de 23 botfragmenten mogelijk menselijk materiaal bevatte. Van acht daarvan is het gelukt om DNA-profielen te genereren, waarvan er zeven matchen met reeds geïdentificeerde slachtoffers. De vondst brengt een dilemma met zich mee over wat er moet gebeuren met deze resten, want het gaat om mensen die reeds begraven of gecremeerd zijn.

Het NFI probeert de zeven andere botresten ook nog aan DNA-profielen te linken, al is niet bekend of en wanneer dat lukt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen