Binnenland15 nov '17 10:30

Opnieuw roep om meer veiligheid op Schiphol

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Schiphol is veel te laks met de verkeersveiligheid. Dat schrijft pilotenvereniging VNV in een brandbrief aan de Tweede Kamer. Volgens de vakbond wordt met serieuze waarschuwingen over de kans op ongelukken rond de luchthaven nauwelijks iets gedaan.

( ANP)

Volgens Schiphol is de luchthaven op dit moment veilig genoeg, maar daar zijn de piloten het niet mee eens. 'Wij vinden dat het zo veilig mogelijk moet zijn. Schiphol is gewoon een veilige luchthaven, maar wel een die heel veel investeringen door moet voeren als het door wil groeien', vertelt Joost van Doesburg van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers.

Meer taxibanen

Als voorbeeld van zo'n investering noemt Van Doesburg het aanleggen van meer taxibanen. 'We zien nu dat heel veel vliegtuigen landings- en startbanen moeten oversteken. Dat brengt een groot risico met zich mee. Een andere ontwikkeling is het 2+2 baangebruik, waarbij er altijd vier banen zijn waar activiteiten op plaatsvinden. Twee voor starts, twee voor landingen. Dat zorgt voor meer stabiliteit, want een piloot die op Schiphol landt weet tien minuten voor tijd nog steeds niet op welke baan hij gaat landen.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen