Binnenland8 dec '17 15:34

Landelijke ophokplicht om vogelgriep

Auteurs: BNR Webredactie en Judith Laanen

Er is een landelijke ophokplicht voor pluimvee ingesteld nadat op een eendenbedrijf in Biddinghuizen in Flevoland vermoedelijk de extreem besmettelijke (hoogpathogene) variant van vogelgriep is vastgesteld. Dat meldt het ministerie van Landbouw.

(Foto ANP)

De ongeveer 16.000 vleeseenden worden vandaag nog geruimd, meldde De Stentor vanmorgen. De ophokplicht geldt voor commerciële bedrijven die vogels houden voor de productie van vlees, eieren of andere producten en voor het uitzetten in het wild. De maatregel moet voorkomen dat andere bedrijven besmet raken.

Exportpositie

Door de ophokplicht verslechtert de exportpositie van de branche tijdelijk wat, zegt Gert-Jan Oplaat van branchevereniging NEPLUVI, de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie. Een aantal landen zal onmiddellijk de grenzen dichtdoen. 'Dat betekent dat we een enorme lobby moeten opzetten samen met het ministerie en onze ambassades om die grenzen zo snel mogelijk open te krijgen en om te laten zien dat het vlees veilig is en dat daar ook geen vogelgriep in voorkomt'.

Niet onverwacht

De NEPLUVI is geschrokken van de uitbraak, maar helemaal onverwacht kwam die niet, zegt Oplaat. 'In zoverre dat we wel voelden dat er wat aan zat te komen, omdat wij een aantal weken geleden al gepleit hebben bij het ministerie voor een landelijke ophokplicht. Er was al een dreiging namelijk in Duitsland, Frankrijk en Italië'.

Milde variant

Vorig jaar november is voor het laatst de ophokplicht ingesteld vanwege vogelgriep. Toen ging het om een voorzorgsmaatregel. Die bleef ruim vijf maanden van kracht. Vorige maand werd voor het laatst vogelgriep geconstateerd. Toen ging het om een kippenbedrijf in het Zeeuwse Sint Philipsland dat getroffen was door de milde (laagpathogene) variant van de ziekte. De 42.000 legkippen werden afgemaakt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen