Binnenland19 dec '17 06:55Aangepast op 19 dec '17 07:21

Binnen 14 jaar naar 18 miljoen

Auteurs: Bastiaan Kleinjan en Wesley Schouwenaars

Over veertien jaar heeft Nederland achttien miljoen inwoners. Dat voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in de nieuwste prognose. Om al die mensen een plekje te geven moeten er tachtigduizend woningen per jaar bijkomen, zegt hoogleraar Peter Boelhouwer.

Image
(ANP JEROEN JUMELET)

In 2031 wordt de achttien miljoenste inwoner verwacht. Dat is een groei van een kleine miljoen mensen in veertien jaar. Voor de toekomst wordt verwacht dat de groei zich doorzet naar een bevolkingsaantal van 18,4 miljoen in 2060. Dat kunnen er altijd nog meer worden, want de bevolking van Nederland groeide de afgelopen drie jaar harder dan in 2014 werd verwacht. Op 1 januari 2017 woonden er 36.000 mensen meer in Nederland dan in 2014 werd verwacht.

Flink bijbouwen

Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft, zegt dat het nog een enorme opgaaf wordt om al die mensen een plekje te kunnen geven. 'Ze zullen vooral in de Randstad willen wonen. Dat betekent gewoon dat we meer woningen nodig hebben en dat we de bestaande voorraad beter moeten gaan benutten.' Een van de oplossingen daarvoor is volgens Boelhouwer om alleenstaanden die in grote huizen wonen te verleiden om kleiner te gaan wonen.

Slim met de huidige woningen omgaan is een optie, maar bijbouwen is dringend nodig, zegt Boelhouwer. 'We zien de laatste drie á vier jaar dat we gewoon structureel te weinig woningen toevoegen. Daarom loopt dat tekort ieder jaar op en stijgen de prijzen. Het is heel lastig om dat te realiseren.' Om al die 18 miljoen mensen te huisvesten moeten we de komende jaren nog tachtigduizend woningen per jaar bijbouwen, zegt Boelhouwer.

Bevolking wordt ouder en internationaler

De vergrijzing van Nederland zet ook de komende jaren alleen maar door. Het aandeel Nederlanders van 65 jaar of ouder ligt op 26 procent in 2040. Vandaag de dag is dat nog 'slechts' negentien procent. Het aantal mensen tussen de twintig en 65 zal nog wel op peil blijven, door de toegenomen migratie. Dit zorgt er bovendien voor dat de grijze druk lager blijft dan in de vorige prognose werd verwacht. Ondanks de stijgende levensduur zal het aantal sterfgevallen de komende decennia sterk toenemen tot boven de tweehonderdduizend per jaar vanaf 2050.

Waar de Nederlandse bevolking ouder wordt, wordt het ook internationaler. Op 1 januari 2017 telde Nederland 3,9 miljoen inwoners met een migratieachtergrond, in 2040 zijn dit er naar verwachting 5,4 miljoen. Dit stijgt door tot 6,3 miljoen in 2060. De verwachte bevolkingsomvang in 2060 is 0,4 miljoen groter dan de prognose in 2014.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen