Binnenland19 dec '17 15:01Aangepast op 22 dec '17 11:52

Kerstbomen kunnen slecht tegen natte voeten

Auteur: Falco Joosten

Kerstbomen worden gekweekt in hoger gelegen gebieden in het oosten en zuiden van Nederland. Dat is te zien in een kaartanalyse van Esri, specialist in kaarttechnologie. Het valt op dat de kwekerijen allemaal op heuvels zijn geplaatst. Zo is er een duidelijk cluster zichtbaar rond de Limburgse heuvels en de Utrechtse Heuvelrug.

Bovenstaande kaart geeft een overzicht van de 28 kerstbomenkwekers in Nederland. Het Actueel Hoogtebestand van Nederland (AHN) is gebruikt als achtergrond. Gebieden die blauw gekleurd zijn, liggen onder de zeespiegel. Groene vlakken representeren een hoogte van 0 tot 10 meter boven NAP. Hierdoor is duidelijk zichtbaar dat kwekerijen onder de zeespiegel niet voorkomen in Nederland. Gebieden met een gele of oranje kleur kunnen tot wel 250 meter hoog liggen.

Lees ook: Dossier BNR in kaart

Jaap Bolhuis van de Vereniging Nederlandse Kerstbomen Kwekers geeft een toelichting op de kaart: 'Dit realiseer je je pas als het op de kaart staat. De kerstbomenkwekers zitten inderdaad op de 'hogere' stukken van Nederland.  Kerstbomen kunnen slecht tegen natte voeten, in Noord en Zuid-Holland worden daarom naar mijn weten helemaal geen kerstbomen geteeld.'

Bekijk ruim 70 andere kaarten die Esri dit jaar heeft gemaakt voor BNR in het dossier BNR in kaart.

Gerelateerde artikelen