Deze regels veranderen per 2018
Traditiegetrouw verandert er per 1 januari van alles op het gebied van wet- en regelgeving. De belangrijkste veranderingen op een rijtje...
Een aantal veranderingen merken we meteen in onze portemonnee: spaarders en beleggers gaan in het komende jaar minder belasting betalen. Je hoeft pas vanaf 30.000 euro belasting te betalen in box 3, dat was hiervoor 25.000 euro. Als je samen met je partner aangifte doet, mag je het dubbele bedrag rekenen. En misschien nog wel het belangrijkste, de Belastingdienst gaat 'eerlijker' rekenen. De fiscus rekent met een zogenaamd fictief rendement, oftewel wat ga jij waarschijnlijk verdienen? Maar dat fictieve rendement klopte in de praktijk nooit. Dat wordt nu aangepast.
Minder leuk is dat je volgend jaar meer moet gaan betalen voor je tubetjes tandpasta en flesjes shampoo en zonnebrand. De definitie van het begrip 'geneesmiddelen' wordt namelijk aangescherpt en dat betekent dat producten die nu nog onder het lage btw-tarief van 6 procent vallen, straks voor het hogere btw-tarief van 21 procent worden aangeslagen.
Verder veranderen de regels als je gaat trouwen. Als je nu trouwt, trouw je automatisch in gemeenschap van goederen. Alle bezittingen, dus ook alle schulden, deel je samen tenzij je het anders regelt. Vanaf 1 januari is dit niet meer zo. Vanaf dat moment blijven de spullen die je had en de schulden die je bezit ook echt van jou. Dat geldt ook voor erfenissen en schenkingen die je na je huwelijk ontvangt. Je kan nog wel trouwen in gemeenschap van goederen, maar dan moet je dat regelen bij de notaris.
Mensen die op basis van stukloon betaald krijgen, bijvoorbeeld postbezorgers, krijgen voortaan voor ieder gewerkt uur gegarandeerd het minimumloon. Dat betekent niet dat stukloon verdwijnt, maar je krijgt hoe dan ook het minimumloon, ook wanneer je te weinig pakketjes hebt bezorgd.
Een treinkaartje wordt 1,2 procent duurder. Voor eersteklas-kaartjes gaat de prijs niet omhoog.
We gaan minder belasting betalen voor de auto. En we weten vanaf 1 januari wat een dealer heeft betaald bij de inkoop van je wagen. Tot nu toe waren die prijzen alleen bekend tussen dealer en autofabrikant.
De bedragen van verkeersboetes nemen volgend jaar progressief toe. Dat geldt met name voor snelheidsovertredingen buiten de bebouwde kom. Als je daar nu 4 kilometer te hard rijdt, moet je 10 euro aftikken, na de jaarwisseling wordt dat 24 euro. Schrale troost: de administratiekosten blijven gelijk.
Als je volgend jaar een brief verstuurt, ga je opnieuw meer betalen voor een postzegel. Een brief versturen binnen Nederland kost straks 83 cent, vijf cent meer dan nu. En als je een brief naar het buitenland stuurt, moet je er een postzegel op plakken van 1 euro 40: 7 cent meer.
Ook op het gebied van vissen gaat er het nodige gebeuren. Er mag flink meer haring en kabeljauw gevangen worden. Ook een ander visje staat waarschijnlijk wel meer op de kaart, zegt Pim Visser (ja hij heet echt zo) van VisNed:
Van zeebaars wordt de vangst juist met 60 procent ingekrompen. Recreatievissers moeten alle zeebaars terugzetten in zee.