Binnenland3 jan '18 16:04Aangepast op 3 jan '18 16:55

Storm geluwd, onstuimig aan zee

Auteurs: Falco Joosten en Wesley Schouwenaars

De zware storm die woensdagmorgen over het land raasde en voor veel overlast zorgde, is in de loop van de middag minder geworden. Volgens Weeronline was de storm rond 15:00 uur voorbij. Bekijk hier de actuele situatie.

Mensen kijken naar het sluiten van de Maeslantkering
Mensen kijken naar het sluiten van de Maeslantkering ( ANP)

Wel blijft het aan zee en in de kustprovincies nog een tijd onrustig. Tot de avond zijn nog windstoten mogelijk tot maximaal 100 kilometer per uur. In de avond zwakken de windstoten verder af naar circa 80 kilometer per uur, bij een windkracht 7. Pas aan het begin van de nacht verdwijnen aan de kust de windstoten. In het binnenland verdwijnen de laatste zware windstoten begin van de avond.

Keringen gesloten

Vanwege het hoogwater gaan vandaag de Maeslantkering en de Hartelkering bij Rotterdam dicht. Eerder vandaag waren ook de Oosterscheldekering, de Ramspolkering en de Hollandse IJsselkering al gesloten. Daarmee zijn alle vijf de keringen van Rijkswaterstaat dicht. Dat is nooit eerder gebeurd.

Meer overlast

De dijk tussen Lelystad en Enkhuizen is in beide richtingen helemaal dicht vanwege de storm. Geen enkele auto, motor, vrachtwagen of bus kan nog over de Houtribdijk, de N302. Volgens de provincie Flevoland heeft de storm bij het Markermeer windkracht 9.

In Kampen heeft het waterschap Drents Overijsselse Delta vrijwilligers opgeroepen om te komen helpen met het vullen van zandzakken. Dat moet uit voorzorg om de dijken bij het Kampereiland te beschermen. Een concreet gevaar dat de dijken bezwijken is er volgens het waterschap niet.

Brandweerkorpsen zijn in het hele land al meer dan duizend keer uitgerukt vanwege de storm. De meeste meldingen kwamen uit Rotterdam. Ook in Amsterdam, Zwolle, Apeldoorn en Eindhoven heeft de brandweer het druk.

De storm in kaart

De onderstaande kaart van Esri, specialist in kaarttechnologie, toont in welke provincies er sprake is van code oranje en code geel. De pijlen tonen de gemeten windsnelheden volgens de schaal van Beaufort. Windkracht 9 wordt door het KNMI beschouwd als een storm, hierbij waaien schoorsteenkappen en dakpannen weg. Vanaf windkracht 12 spreken we van een orkaan.

Gebruikers van de BNR-app kunnen de kaart hier bekijken.

Schade lijkt mee te vallen

Verzekeraar ASR zegt dat het aantal schademeldingen door de storm meevalt. Het zou volgens een woordvoerder bij eerdere stormen drukker zijn geweest. De verzekeraar houdt nog wel een slag om de arm omdat schades ook bij tussenpersonen kunnen worden gemeld, waardoor ze pas later bij de verzekeraar zelf binnen komen.

Univé zegt ook dat de drukte te overzien is. De verzekeraar ziet wel verschillen per regio. Met name uit Zuid-Holland en Zeeland kwamen veel meldingen en ook in het midden van het land is sprake van aardig wat schade.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen