Binnenland22 jan '18 22:34Aangepast op 23 jan '18 14:34

Omwonenden Schiphol willen uitbreiding in zee

Auteurs: Jolijn Mes en Bastiaan Kleinjan

De toekomst van Schiphol ligt in zee. Bewoners rondom de luchthaven stellen in een rapport dat Schiphol kan uitbreiden met start- en landingsbanen voor de kust. Het rapport – Vlucht naar Voren – wordt dinsdag overhandigd aan minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat.

(ANP)

De bewoners willen hiermee bereiken dat de minister een onderzoek start naar alternatieven voor het doorgroeien van de luchthaven op de huidige plek. Volgen hen kan Lelystad Airport, dat het drukke Schiphol moet ontlasten, op de lange termijn niet voorzien in de behoefte. Uitbreiding van het aantal banen op Schiphol is voor hen onacceptabel, zeggen ze in een verklaring.

Ze vrezen voor een onomkeerbare verslechtering van het leefmilieu in de wijde omgeving van Schiphol als niet snel wordt gekeken naar alternatieven. Zo zijn ze bang voor ‘draconische maatregelen’ zoals het afschaffen van milieuregels, het maximaal concentreren van geluidshinder en het afbreken van woonwijken.

Lees ook: Onderzoek uitbreiding Schiphol 'moet onafhankelijker en breder'

Kamerleden reageren wisselend

Onder Tweede Kamerleden wordt gemengd gereageerd op het voorstel. Remco Dijkstra van de VVD vindt de plannen niet realistisch. D66 noemt de plannen interessant, als het technisch haalbaar is. GroenLinks juicht het toe dat bewoners meedenken, maar wat die partij betreft is het niet de vraag waar de uitbreiding komt, maar of de uitbreiding er komt. Volgens GroenLinks is meer vliegen namelijk niet mogelijk als we aan het klimaatakkoord willen voldoen.

Een woordvoerder van het ministerie laat weten dat er in het verleden gedegen onderzoek naar start- en landingsbanen op zee is gedaan, maar ‘dit bleek geen realistische optie in verband met de grote risico’s voor vliegveiligheid en hoge kosten’.

Joris Melkert, docent Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek aan de TU Delft, zet zijn vraagtekens bij de haalbaarheid van het plan. 'Je moet kijken waar je het gaat leggen, hoe zit het met aanvliegroutes', noemt hij als vragen. 'Hoe zit het met de kosten, hoe zit het met vervoer van passagiers die moeten overstappen? Er zitten nog wel wat haken en ogen aan, vrees ik.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen