Binnenland23 jan '18 10:11Aangepast op 23 jan '18 23:39

'Gebruik compensatie NAM voor aflossen hypotheek'

Auteur: Bastiaan Kleinjan

De NAM moet het waardeverlies aan Groningse huizen als gevolg van de aardbevingen direct compenseren en niet pas bij de verkoop van de woningen.

Dat heeft het Gerechtshof in Leeuwarden bepaald. De rechtbank kwam in 2015 al tot hetzelfde oordeel. Daar ging de NAM vervolgens tegen in beroep. De zaak in 2015 werd aangespannen door de Stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG), die vierduizend bewoners in het aardbevingsgebied vertegenwoordigt. In die beroepszaak ging het niet om immateriële schade. Lolke Weegenaar van de WAG adviseert mensen het geld te gebruiken om de hypotheek af te lossen. 'In heel veel gevallen staan die hoger dan de waarde van het bezit.'

Huizenmarkt

Als de gevolgen van de bevingen duidelijk erger worden, zullen de partijen weer om de tafel moeten, zegt Weegenaar . 'De daling van de verwachtingswaarde die door de aardbevingen is ontstaan, krijg je gecompenseerd, dus ook als weer hetzelfde gebeurt. De huizenmarkt in het aardbevingsgebied toont de eerste tekenen van herstel, zegt hij, maar voor de gemeente Eemsmond geldt nog altijd een verkooptijd van 21 maanden. In de stad Groningen is de markt alweer oververhit, maar langs de kust is het nog lang niet wat het moet zijn, legt hij uit.

Het oordeel van het Hof in 2015: NAM moet schadevergoedingen direct betalen

De NAM is van mening dat alleen bij woningverkoop een betrouwbare schatting valt te maken van het waardeverlies door bevingen. Maar door gelijk te compenseren wordt veel onzekerheid bij gedupeerden voorkomen, aldus WAG. Veel huiseigenaren zouden volgens de stichting anders niet in aanmerking komen voor een vergoeding doordat ze hun woning niet verkocht krijgen.

NAM moet nu doorpakken

De WAG is al met al blij met de uitspraak. 'Nu moet de NAM ook doorpakken', stelt Weegenaar. 'We willen zo snel mogelijk met onze advocaten en de NAM om tafel om de compensatie te bespreken. Vier jaar na de dagvaarding wordt dat ook wel eens tijd.'

De WAG heeft berekend dat er sprake is van een waardevermindering van een miljard euro. De stichting ging daarbij uit van honderdduizend huizen. De Rijksuniversiteit Groningen kwam later tot een schadepost van minimaal 954 miljoen euro, verdeeld over 180.000 huizen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen