Ruimtegebrek dreigt op Noordzee
Als we meer energie blijven halen uit windparken op zee wordt de ruimte op de Noordzee schaars. De overheid moet nu keuzes maken voor de periode tot 2050, anders komen natuur, vissers en de scheepvaart in de problemen.
Dat stelt het Planbureau voor de Leefomgeving in een nieuw onderzoek. Jan Mathijsen, onderzoeker van het PBL, zegt dat er daarom nu al moet worden nagedacht over hoe de ruimte verdeeld moet worden. 'Als je kijkt naar de langere termijn, dus na 2030, dan kan er veel gaan veranderen als we flink inzetten op klimaatambitie's. Als we tegelijkertijd zorg willen dragen voor de natuur en andere gebruikers van de Noordzee, dan kunnen er ruimtelijke conflicten ontstaan.'
25 procent van de Noordzee
Tot 2030 is er genoeg ruimte op de Noordzee om het toenemende aantal windmolens kwijt te kunnen. In 2050 kunnen er twintig tot zestig keer zoveel windmolens op zee staan als in 2017. Dan is er veel meer ruimte nodig. Bovendien, zegt het PBL, kan na 2030 de bouw van de windmolenparken en de opslag van CO2 in een stroomversnelling komen. Het PBL voorziet dat rond 2050 misschien wel een kwart van het Nederlandse deel van de Noordzee uit windmolenparken kan bestaan. Die leveren dan wel tot twee keer zoveel elektriciteit op als nu in Nederland wordt gebruikt.