Binnenland8 feb '18 20:00

'Informatie van Kroon is dubbelgevoelig'

Auteur: BNR Webredactie

Opnieuw is oud-commando Marco Kroon volop in het nieuws. De timing van zijn verklaring over het doodschieten van een vijandige Afghaanse commandant en de geringe informatie die hij prijsgeeft maken het ingewikkeld om te bepalen of het klopt, zegt Bas Martens, voorzitter van advocatenorganisatie de Militaire Balie.

Majoor Marco Kroon tijdens de viering van het 350-jarig bestaan van het Korps Mariniers in Rotterdam.
Majoor Marco Kroon tijdens de viering van het 350-jarig bestaan van het Korps Mariniers in Rotterdam. (ANP)

Kroon, drager van de militaire Willems-Orde, voerde in 2007 in Afghanistan als commando een geheime missie uit voor de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). Vorige maand werd bekend dat hij over die missie pas tien jaar na dato melding had gemaakt van een geweldincident. Daarover deed Kroon vandaag in het AD zijn verhaal.

'Alles dat Kroon heeft meegemaakt tijdens missie is staatsgeheim'

Het wordt niet makkelijk om daarover de onderste steen boven te krijgen, denkt Martens. De informatie die Kroon naar buiten heeft gebracht ligt 'dubbelgevoelig' vanwege de geheimhouding op alles dat de ambtenaar heeft meegemaakt, zegt Martens. Daar komt bij dat alles dat Kroon tijdens de MIVD-missie heeft meegemaakt ook nog eens staatsgeheim is, legt hij uit. 'Als ik het zo lees in de krant is het nog net aan de goede kant van het niet lekken van een staatsgeheim, want hij geeft heel weinig details over de modus operandi en die werd ingezet op dat moment en wat hij aan het doen was.'

'Moeilijk voor OM om nog zelf onderzoek te doen'

Daarnaast is het volgens Martens voor het OM moeilijk om goed onderzoek te kunnen doen, omdat de MIVD niet altijd toegang tot gegevens zal geven. Wel kunnen ze, zegt Martens, een ambtsbericht sturen aan het OM waarin ze beschrijven wat ze zelf hebben onderzocht. Als het OM toch zelf onderzoek wil doen is hun arsenaal aan middelen beperkt. Tien jaar naar dato is het vinden van een lijk of het horen van getuigen bijvoorbeeld al erg ingewikkeld, stelt Martens.

Defensie: OM moet melding beoordelen

Volgens Defensie mag een ambtenaar naar de media stappen 'als zijn persoonlijke integriteit gekoppeld aan zijn of haar functie in het openbaar in twijfel is getrokken'. Volgens Martens geldt daarbij dat dit in overleg gaat met het ministerie. Martens vindt het van belang hierbij te vermelden dat Kroon zegt de melding uit zelfverdediging te hebben gedaan. 'Dat maakt ook dat het wel belangrijk is dat hij het op die manier toelicht.'

Defensie laat in een reactie aan BNR weten dat het nu aan het Openbaar Ministerie is om de melding te beoordelen. Het ministerie laat weten Kroon ondersteuning te bieden waar nodig. Defensie laat ook weten dat 'als een militair geweld heeft gebruikt, dient hij dit altijd zo snel mogelijk te melden bij zijn commandant'.

Gerelateerde artikelen