Binnenland1 mrt '18 13:27

Groningse gasvelden stabiliseren met stikstof

Auteur: Kay Rutten

Om zo snel mogelijk een einde te maken aan de aardbevingen in Groningen zouden de gasvelden gevuld moeten worden met stikstof. Dat zegt Overleggroep Groningen 2.0. De techniek is er, nu de wil nog.

(Foto: ANP)

Er moet serieus onderzoek komen naar het injecteren van stikstof in de Groningse gasvelden. Dit zou de snelste manier zijn om een einde te maken aan aardbevingen in Loppersum en omgeving, zegt Overleggroep Groningen 2.0. 'Alleen de wil ontbreekt', zegt lid van de overleggroep en ingenieur Pieter Kapteijn.

De techniek

Hoe werkt het precies? 'Als je gas uit een gasveld haalt daalt de druk. Daarmee creëer je energie, die zet zich om en gaat gedeeltelijk zitten in de breuken, die gaan schuiven en dan krijg je aardbevingen', vertelt Kapteijn. Als je de druk in een gasveld op hetzelfde peil kan houden, voeg je niet meer energie toe.' Volgens de ingenieur mag je dan verwachten dat de frequentie en sterkte van de aardbevingen afnemen. Voor elke kubieke meter gas die je naar boven haalt, vervang je die door een kubieke meter stikstof. 'Daardoor stabiliseer je de ondergrond en nemen de aardbevingen af.' De stikstof haal je gewoon uit de lucht. 'Als je de lucht tot heel ver onder nul koelt, dan komen de zuurstof en de stikstof er als vloeistoffen uit. Die zuivere stikstof kan je injecteren in het veld.'

Reële optie

'In 2013 en 2014 heeft de NAM al naar deze optie gekeken', weet Margriet Kuijper, consultant, voormalig manager bij de NAM en ook lid van de overleggroep. Ze hebben daar toen uitgebreid onderzoek naar gedaan, maar de hoge kosten waren een probleem. 'De productie van het gas was nog te hoog. Het kan nu wel omdat de gasproductie sterk verminderd is. Daarnaast was het idee bij de NAM dat de huizen in Groningen eenvoudiger versterkt konden worden en dat deze oplossing niet nodig zou zijn', legt zij uit. Dat versterkingsproces bleek een stuk ingewikkelder dan gedacht.

De kosten van het oorspronkelijke stikstof-plan werden geraamd op zo'n 6 á 10 miljard kosten. 'Doordat de productie van de gaswinning vermindert is zou het hele project nu ongeveer 1,5 á 2 miljard kosten.' Daarmee is het volgens de overleggroep een reële optie geworden.

Volgens Kapteijn is dit plan haalbaar. De techniek werkt overigens op een vergelijkbare manier in Mexico en in de Verenigde Staten. Hijzelf is nauw betrokken bij zo'n project in Mexico. 'Het hangt af van de wil hier in Nederland', zegt hij. 'Er is onwil bij de politiek voor deze optie.' Volgens de ingenieur wil de politiek snel mogelijk van het 'Groningen-probleem' af. 'Maar wij denken dat dit een goede oplossing is.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen