
Bedreigingen, mishandelingen, zakkenrollers of cybercrime: er is een enorme hoeveelheid criminaliteit maar het grootste gedeelte wordt niet aangegeven. Volgens Yntse Koenen, bestuurder FNV sector overheid, gaat het CBS de mist in omdat er alleen wordt gekeken naar de feitelijke cijfers over het aantal aangiftes: 'Het CBS moet kijken naar het daadwerkelijk aantal misdrijven'.
‘Uit een ander rapport blijkt bijvoorbeeld dat er naar schattig 4,5 miljoen misdaden worden gepleegd, waarvan er ongeveer een miljoen worden aangegeven. En van die miljoen wordt er maar 20 procent opgepakt'.
Werkdruk
Er is volgens Koenen dus nog steeds een enorme hoeveelheid criminaliteit. ‘Jarenlang is er door de verschillende kabinetten bezuinigd op de veiligheidsketen, ook vanwege de cijfers die zeggen dat de gehele misdaad afneemt. Er liggen zoveel zaken, maar de recherche kan er bijvoorbeeld maar één op de vijf oppakken. Dat betekent dat er veel meer recherche bij moet, FNV is de enorme werkdruk in de keten zat.’ Daarnaast vindt FNV dat de aangiftebereidheid moet toenemen.
Schijndiscussie
Volgens Jan van Dijk, hoogleraar criminologie aan de Tilburg University, gaat het om een schijndiscussie. ‘Ik ben het niet eens met FNV dat de cijfers uit het onderzoek niet deugen. Volgens die enquêtes blijkt zonneklaar dat alle vormen van misdaad al jaren dalen. Het is daarnaast al dertig jaar zo dat er meer misdaad is dan er op het bordje van de politie belandt. De verborgen misdaad is er ongetwijfeld, maar die is er altijd al geweest.’
‘Wat er speelt is dat er zaken op de plank liggen waar de politie niet aan toe komt. Stel je meer rechercheurs aan, dan gaat het oplossingspercentage omhoog. Het kabinet moet bepalen wat men over heeft voor de politie. Dat is een politieke keuze. De vraag in deze discussie is: hebben we er geld voor over om het oplossingspercentage omhoog te krijgen?’