Binnenland28 mrt '18 07:03Aangepast op 28 mrt '18 10:17

Deze waterplant bedreigt ons (zwem)water

Auteurs: BNR Webredactie en Judith Laanen

Provincies, gemeenten en reddingsbrigades slaan vandaag alarm: boten en zwemmers komen vast te zitten door de explosief groeiende waterplant 'Potamogeton', beter bekend als fonteinkruid. Daardoor dreigen op meerdere plekken in Nederland meren en vaargebieden onbevaarbaar te worden, blijkt uit onderzoek van BNR.

Het fonteinkruid, dat wel 1,5 meter hoog kan worden, groeit zo hard doordat het Nederlandse water te schoon is. Snoeien blijkt daarom weinig uit te halen. Vooral het IJsselmeergebied (Markermeer, het IJmeer en de Randmeren) hebben last van de plant, zeggen de provincie Noord-Holland, Sportvisserij Nederland, de Watersportbond, Hiswa Vereniging, de Toerzeiler en de Coöperatie Gastvrije Randmeren in een gezamenlijk persbericht naar aanleiding van onderzoek van BNR.

Leden lopen weg

Door de plant zien jachthavens leden weglopen, ondernemers in de waterrecreatie vrezen voor een strop. De Reddingsbrigade waarschuwt dat zwemmers ook in gevaar kunnen komen door de plant en ziet nu al reddingsoperaties misgaan doordat ze hinder hebben van de plant. Vier provincies, 32 gemeenten en watersportverenigingen komen met actieplan.

Om de plant aan te pakken willen de provincies, gemeenten en reddingsbrigades met behulp van 1,25 miljoen euro de plant te lijf gaan. Het geld is onder meer bestemd voor het snoeien van de planten en een speciale app waarmee waterrecreanten actuele informatie over de locatie van waterplanten kunnen opzoeken. De rijksoverheid zal ook de handen uit de mouwen moeten steken, zoals het maken van extra recreatie-betonning en het uitdiepen van vaargeulen en vaarroutes die voor recreatie worden gebruikt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen