
Volgens de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang moet er meer eensgezindheid komen binnen gemeenten. 'Je ziet nu dat er wel honderd verschillende regelingen zijn in verschillende gemeenten. In de ene gemeente ziet de kinderopvang er anders uit dan in de andere. Dat moet anders', meent Gesthuizen, die tot vorig jaar in de Tweede Kamer zat voor de SP. Op deze manier moeten alle kinderen dezelfde mogelijkheden krijgen om met andere kinderen om te gaan en zich te ontwikkelen.
Betaalbaarheid
Grote vraag die daarbij komt kijken is de betaalbaarheid van het plan. Gesthuizen denkt dat dit geen problemen op gaat leveren. 'Er gaat nu al best veel geld naar de kinderopvangtoeslag van ouders die werken. Daarnaast heeft het kabinet aangekondigd om dit najaar 400 miljoen euro extra uit te trekken voor de kinderopvang en de voorscholen.'
Volgens Gesthuizen is er nog een belangrijke reden om de opvang voor peuters en kinderen beter te financieren: er zou sprake zijn van segregatie. 'Je ziet dat kinderen van werkende ouders bij elkaar zitten. Voor kinderen met een achterstand geldt hetzelfde, evenals voor kinderen van niet-werkende ouders, als die al naar de opvang gaan.' Met dit plan hopen de verschillende instanties dat meer kinderen dezelfde voorziening gaan krijgen.
Vooralsnog vindt de brancheorganisatie nog geen gehoor bij de ministeries van Onderwijs en Sociale Zaken & Werkgelegenheid. 'Het verschil tussen werkende en niet-werkende ouders is er inderdaad, maar alle kinderen horen een gelijke start te krijgen', vindt Gesthuizen.