Pasen! Eitje?
Goed nieuws voor de eierboeren. Het is Pasen en dus weer tijd voor een eitje. Iets wat ze wel kunnen gebruiken, na een rampjaar met het fipronil-schandaal en de vogelgriep.
Vrolijk Pasen, we zeggen het vaak. Maar kunnen we het ook tegen de eierboeren zeggen? Eric Hubers, voorzitter pluimveehouderij van LTO Nederland, heeft het antwoord op die vraag. 'Voor degenen die nu eieren produceren, zijn de prijzen goed en is het een Vrolijk Pasen. 'Toch is nog niet iedereen de fipronil-crisis te boven. 'Er zijn nog een paar bedrijven die kampen met problemen qua schoonmaak in de stallen. Ook zijn sommige bedrijven nog maar kort in productie. Voor hen is de periode waarin zij goede prijzen hebben gehad te weinig om er weer boven op te komen.'
Eitje? Of twee?
Naar verwachting worden er dit weekend aardig wat eitjes gegeten. En niet alleen chocolade-eitjes, maar ook de zacht- of hardgekookte variant. 'Een Nederlander eet zo'n 220 eieren per jaar. Met Pasen een paar meer dan gemiddeld, dus ik denk dat er zo'n 20 miljoen doorheen gaan.' Toch moeten we dit jaar wel iets meer betalen voor onze vaste paassnack. 'Dat komt door de fipronil-crisis. Het was een Europees probleem. Doordat er een te kort was, zijn de prijzen gestegen. Ook is er rond deze tijd van het jaar altijd meer vraag naar eieren. Maar ze zijn nog niet echt duur hoor. Als ik 10 eieren koop voor 2 euro, is dat nog gunstig.'
Traditioneel gaat na Pasen de prijs weer omlaag. Toch worden de eieren dan niet meteen goedkoper. 'Ik denk dat het in de winkel heel weinig verschil maakt. De buffers bij de verwerkers zijn waarschijnlijk helemaal op. Zij zullen eerst weer proberen wat voorraad te krijgen.'