Binnenland10 okt '18 16:50Aangepast op 17 feb '21 23:36

Rutte: onderzoek naar beenderen Van Oldenbarnevelt

Auteur: BNR Webredactie

Premier Rutte geeft het groene licht voor een onderzoek naar de beenderen van raadspensionaris Johan van Oldenbarnevelt die in 1619 op bevel van Prins Maurits van Oranje onthoofd werd. 'Zijn executie in 1619 was een van de schokkendste gebeurtenissen uit de tijd van de Republiek', zegt premier Mark over wat een politieke afrekening was van Maurits van Oranje met zijn Republikeinse tegenstander.

Want waar liggen die beenderen? In de kelder van de Eerste Kamer. Els en Anke van Oldenbarnevelt, nazaten van de raadspensionaris, vinden het mensonterend: 'Heel erg dat zo'n groot staatsman eigenlijk in een archiefkast ligt'. De SP is het daarmee eens. Een lijk in de kast. Kamerlid Ronald van Raak wil al jaren een onderzoek, maar hij vraagt zich af of de koning dat ook wil. Hiermee refereert Van Raak aan een oud, maar hardnekkig gerucht dat het koningshuis niet wil dat de botten van Van Oldenbarnevelt worden opgegraven. Politiek verslaggever Laurens Boven bevraagt Van Raak en Rutte.

2018-10-10 11:14:50 DEN HAAG - Ronald van Raak (SP) tijdens de behandeling van de begroting van de koning en Algemene Zaken in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. ANP BART MAAT
2018-10-10 11:14:50 DEN HAAG - Ronald van Raak (SP) tijdens de behandeling van de begroting van de koning en Algemene Zaken in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. ANP BART MAAT ( ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen