Binnenland19 okt '18 08:51

Minister onderzoekt legionellaverspreiding

Auteur: BNR Webredactie

Er komt een onderzoek naar de verspreiding van legionella door biologische waterzuiveringsinstallaties. Minister Van Nieuwenhuizen kondigde dit aan vanwege de gestegen verspreiding van de bacterie in Noord-Brabant. Is er verband tussen directe verspreiding van legionella en een biologische afvalwaterzuiveringsinstallatie? 'Dat kan heel goed', zegt emeritus hoogleraar Gezondheidstechniek Annelies van Bronswijk van de TU Eindhoven.

Legionella is volgens Van Bronswijk een normale bewoner van ons water. Je kunt erin zwemmen, je kunt het drinken, je moet de bacterie alleen niet inademen. 'In dit soort installaties wordt water schoon gehouden door bacteriën te vertroetelen'. En dat gaat onder meer via beluchting. Luchtbelletjes die echter aan de oppervlakte komen en uiteenspatten kunnen de met micro-organismen meeliftende legionellabacteriën lanceren die zich dan verspreiden. Het is dus vooral een kwestie van een luchtdichte koepel op de installatie plaatsen? Van Bronswijk: 'Ik heb begrepen dat dat al gebeurd is'.

1999-03-16 14:24:36 De Legionella Pneuophila bacterie ongeveer negenduizend keer uitvergroot met een electronen microscoop. De bacterie is de veroorzaker van de veteranenziekte.
1999-03-16 14:24:36 De Legionella Pneuophila bacterie ongeveer negenduizend keer uitvergroot met een electronen microscoop. De bacterie is de veroorzaker van de veteranenziekte. ( ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen