Binnenland14 nov '18 09:38

Jetten scoort: benoemde burgemeester van de baan

Auteur: BNR Webredactie

Het is D66 gelukt, de Eerste Kamer is om: de burgemeester wordt voortaan niet meer verplicht benoemd. Het 170 jaar oude artikel verdwijnt uit de grondwet. Het D66-kroonjuweel lijkt dan eindelijk verzilverd. De Eerste Kamer stemt volgende week over Jettens voorstel. 'Een historisch moment', zegt politiek verslaggever Laurens Boven die tegelijkertijd waarschuwt dat er voorlopig niets gaat veranderen.

'De Eerste Kamer heeft vooral afgesproken dat er flink moet worden nagedacht', zegt Boven. De benoeming door de koning gaat weliswaar uit de grondwet, wat er voor in de plaats komt is nog onduidelijk: 'Wordt de burgemeester door de bevolking gekozen? Door de gemeenteraad? Komt er een hybride vorm? Er is nog volop nadenkwerk'. Volgens Boven speelde coalitiebelangen zeker een rol in het over de streep trekken van de Eerste Kamer, maar geldt ook dat veel Kamerleden beseffen dat de tijden toch echt zijn veranderd.

2018-11-13 20:19:19 DEN HAAG - D66-fractievoorzitter Rob Jetten en Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (D66) in de Eerste Kamer. Hij verdedigt daar zijn initiatiefwet om de benoeming van de burgemeester uit de Grondwet te halen. ANP BART MAAT
2018-11-13 20:19:19 DEN HAAG - D66-fractievoorzitter Rob Jetten en Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (D66) in de Eerste Kamer. Hij verdedigt daar zijn initiatiefwet om de benoeming van de burgemeester uit de Grondwet te halen. ANP BART MAAT ( ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen