Binnenland17 jan '19 14:02Aangepast op 17 jan '19 15:58

OM verdenkt FD-journaliste, maar niet van terrorisme

Auteur: BNR Webredactie

De door Turkije uitgezette FD-correspondente Ans Boersma is verdachte, maar niet van een misdrijf met een terroristisch oogmerk, dit maakte het Openbaar Ministerie bekend. Het OM geeft toe dat het in het kader van een lopend strafrechtelijk onderzoek naar terrorisme informatie over journaliste Ans Boersma aan de Turkse autoriteiten heeft verstrekt. 'We moeten niet te snel conclusies trekken,' zegt minister Grapperhaus.

Tegen politiek verslaggever Laurens Boven zegt Grapperhaus op de hoogte te zijn, maar er niet veel over te kunnen zeggen. Ans Boersma werd Turkije uitgezet omdat ze verdacht wordt van banden met het Syrische al-Nusra Front, een strijdgroep die een streng islamitische soennitische staat in Syrië zegt na te streven. Al-Nusra wordt over het algemeen beschouwd als een terroristische beweging uit het netwerk al-Qaeda. Volgens een woordvoerder van de Turkse regering is Boersma uitgezet als voorzorgsmaatregel: 'Als een geloofwaardig buitenlands overheidsbureau je vertelt dat een van zijn burgers banden heeft met terrorisme, neem je geen enkel risico.' Het FD heeft op haar site een verklaring gezet.

LUISTER OOK: FD-correspondent Turkije het land uitgezet

LUISTER OOK: OM ontkent dat Nederlandse politie Turkije tipte over FD-journaliste

2019-01-17 13:24:28 DEN HAAG - Minister Ferdinand Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid, geeft een reactie op de uitzetting van Ans Boersma. Turkije heeft de correspondent van het Financieele Dagblad het land uitgezet. ANP REMKO DE WAAL
2019-01-17 13:24:28 DEN HAAG - Minister Ferdinand Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid, geeft een reactie op de uitzetting van Ans Boersma. Turkije heeft de correspondent van het Financieele Dagblad het land uitgezet. ANP REMKO DE WAAL (ANP / REMKO DE WAAL)

Gerelateerde artikelen