Binnenland1 feb '19 11:37Aangepast op 1 feb '19 14:12

Advies advocaat-generaal aan Hoge Raad: 'Nederlandse Staat niet aansprakelijk voor drama Srebrenica'

Auteur: BNR Webredactie

Dutchbat kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de moord op moslimmannen die in 1995 door Bosnisch-Servische militairen uit de enclave Srebrenica werden geleid. Dat adviseert de advocaat-generaal (AG) aan de Hoge Raad. Het hof in Den Haag bepaalde eerder dat de Staat verantwoordelijk was voor ongeveer 350 van de omgekomen mannen, de laatsten die door Bosnisch-Servische troepen werden weggevoerd van de VN-compound. Dat vonnis kan volgens de AG niet in stand blijven. De Hoge Raad doet waarschijnlijk medio april uitspraak en hoeft het advies van de AG niet te volgen.

De AG erkent het verweer van de Staat dat Dutchbat opereerde in een oorlogssituatie en onder grote druk en dreiging van wapengeweld beslissingen moest nemen. De Nederlandse militairen hielpen met de afscheiding van de mannen door met voertuigen een sluis naar de bussen te vormen, om zo chaos te voorkomen. Volgens de AG kan niet zonder meer worden gezegd dat dat onrechtmatig was. 'Dit was alleen anders geweest als Dutchbat wist of had moeten weten dat de mannen met zekerheid de dood of een onmenselijke behandeling tegemoet gingen. Dat was niet het geval.' Ook als de mannen op de compound hadden mogen blijven, hadden ze een groot risico gelopen om te worden gedood of onmenselijk te worden behandeld, stelt de AG. Ze zouden onder erbarmelijke omstandigheden zijn achtergebleven, terwijl Dutchbat zich misschien moest terugtrekken en er geen bevoorrading was. De advocaat van de Moeders van Srebrenica kan zich niet voorstellen dat de Hoge Raad de Staat niet aansprakelijk stelt voor de dood van 7000 mannen.

DEN HAAG - Exterieur van de Hoge Raad. De advocaat-generaal van de Hoge Raad maakt zijn conclusie bekend in de zaak Srebrenica. ANP NIELS WENSTEDT
DEN HAAG - Exterieur van de Hoge Raad. De advocaat-generaal van de Hoge Raad maakt zijn conclusie bekend in de zaak Srebrenica. ANP NIELS WENSTEDT ( ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen