Binnenland6 feb '19 23:19

'Behandeling criminele jongeren veel effectiever dan detentie'

Auteur: BNR Webredactie

Criminele jongeren moeten niet opgesloten maar behandeld worden. Op die manier kun je jeugdcriminaliteit met maar liefst 90 procent terugdringen. Dat blijkt uit onderzoek van psychotherapeut Thimo van der Pol. Nu worden jongeren nog te vaak in een jeugdgevangenis gestopt, meent hij.

Van der Pol, onderzoeker bij Inforsa in Amsterdam en gepromoveerd aan de Universiteit van Leiden, wijt de huidige hang naar detentie aan de forse bezuinigingen op het zorgstelsel en de bijbehorende hervormingen. Maar goedkoop lijkt ook hier duurkoop: criminaliteit kost de samenleving 13 miljard euro per jaar en dat bedrag kan volgens Van der Pol fors omlaag door veel nadrukkelijker in te zetten op een gerichte behandeling van de jongeren.

2010-12-06 00:00:00 DEN HELDER - De Doggershoek, Rijksinrichting voor Jongeren in Den Helder. Zes jeugdgevangenissen, waaronder de Doggershoek in Den Helder, gaan tijdelijk dicht. Omdat er steeds minder jongeren in de gevangenissen terechtkomen, staan ze nu voor bijna de helft leeg. Dat kost jaarlijks 100 miljoen euro. Door de inkrimping verdwijnen 1100 banen. ANP XTRA KOEN SUYK
2010-12-06 00:00:00 DEN HELDER - De Doggershoek, Rijksinrichting voor Jongeren in Den Helder. Zes jeugdgevangenissen, waaronder de Doggershoek in Den Helder, gaan tijdelijk dicht. Omdat er steeds minder jongeren in de gevangenissen terechtkomen, staan ze nu voor bijna de helft leeg. Dat kost jaarlijks 100 miljoen euro. Door de inkrimping verdwijnen 1100 banen. ANP XTRA KOEN SUYK ( ANP XTRA)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen