Binnenland14 feb '19 17:28

D66: 'Nederlandse bloedbank discrimineert homomannen'

Auteur: BNR Webredactie

De Nederlandse bloedbank discrimineert homomannen, menen fractieleider Rob Jetten en Europarlementariër Sophie in 't Veld van D66. Mannelijke homoseksuelen mogen geen bloed doneren, tenzij ze 12 maanden lang geen seks hebben gehad. De kans op een soa zou groter zijn bij deze groep, maar volgens Jetten moet risicogedrag leidend zijn en niet geaardheid.

Daarnaast zou die wachttijd teruggebracht kunnen worden tot 3 of 4 maanden. Merlijn van Hasselt van bloedbank Sanquin: 'In Nederland is een situatie gaande die afwijkend is van overige landen. Zeker als je kijkt naar hoe vaak HIV voorkomt. In Nederland is dat helaas bij mannen die seks hebben met mannen veel vaker.' Toch zou de wachttijd wel teruggebracht kunnen worden van 12 naar 3 maanden, erkent Van Hasselt, want HIV is na 3 maanden al zichtbaar. 'Maar dit moet goed voorbereid worden.'

LEES OOK |: Dit artikel uit 2012: Kamer wil ook homoseksueel als bloeddonor

Een medewerker van bloedtransfusiedienst Sanquin in Amsterdam houdt in het laboratorium een buisje met bloed vast. In het lab vindt de controle van het bloed plaats.
Een medewerker van bloedtransfusiedienst Sanquin in Amsterdam houdt in het laboratorium een buisje met bloed vast. In het lab vindt de controle van het bloed plaats. ( Foto Lex van Lieshout/ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen