Binnenland7 mrt '19 16:47Aangepast op 7 mrt '19 17:54

'Alle ogen zijn gericht op Thierry Baudet in het debat van RTL'

Auteur: BNR Webredactie

In veel opzichten is het RTL Debat voor de provinciale verkiezingen een van de spannendere debatten van de afgelopen jaren. De debatten van RTL hebben een traditie van het maken of breken van een kandidaat. Wat kunnen we verwachten?

LUISTER OOK |: Waar gaan de Provinciale Staten-verkiezingen nou écht over? In de aanloop naar 20 maart reist onze verslaggever Paulien Sewuster de provincies af, op zoek naar de hete hangijzers.

'Ik ga vooral letten op de nieuwelingen', zegt politiek verslaggever Laurens Boven. 'Lilian Marijnissen, Rob Jetten, Klaas Dijkhoff en Thierry Baudet natuurlijk. RTL heeft de partijen uitgenodigd die het hoogst peilen. Daar zit Forum voor Democratie bij. Vandaar dat Baudet zijn grote primeur maakt op het landelijk toneel. Dus alle ogen zijn vooral gericht op hem. Hij wordt gezien als een gevaar voor de VVD en het CDA. En dat zijn ook de kiezers die hij zoekt.' Daarom heeft Baudet ook geluk met zijn tegenstander in het debat: Klaas Dijkhoff. Hij kiest vanavond vooral de aanval op de koopkracht en klimaatplannen.

Roderik van Grieken, directeur van het Nederlands debatinstituut, verwacht een bijzonder en spannend debat. De belangrijkste thema's zijn volgens hem klimaat, de omgang van het kabinet met de publieke sector, Nederlandse tradities en immigratie. 'Voor alle lijsttrekkers geldt dat je je ongelooflijk goed moet voorbereiden. Er zijn heel veel voorbeelden uit het verleden van politici die in zo'n eerste debat uitgleden. Dan was het bijna einde campagne.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen