Binnenland19 mrt '19 16:27Aangepast op 19 mrt '19 17:30

Oppositie in de aanval over aanslag, Rutte legt bloemen op 24 Oktoberplein

Auteur: BNR Webredactie

De Tweede Kamer zal dinsdag niet debatteren met premier Mark Rutte en minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) over de dodelijke schietpartij van maandag in Utrecht. De gebeurtenissen in Utrecht kwamen dinsdag uitgebreid aan de orde in het wekelijkse vragenuur van de Kamer en volgens politiek verslaggever Sophie van Leeuwen leverde dat 'vuurwerk' op.

PVV-leider Geert Wilders, die het debat had aangevraagd, kreeg hiervoor alleen steun van Forum voor Democratie. Alle andere partijen willen ook een debat, maar pas als er meer informatie beschikbaar is over de aanslag. Wilders heeft een motie van wantrouwen aangekondigd tegen Grapperhaus, omdat hij hem verantwoordelijk houdt voor de vrijlating van de verdachte van de schietpartij. Die werd ondanks een fors strafblad onlangs op vrije voeten gesteld. Het Openbaar Ministerie verzette zich daar niet tegen.

Volgens politiek verslaggever Laurens Boven koken de linkse partijen van woede. Met name Lodewijk Asscher (PvdA), Jesse Klaver (GroenLinks) en Jan Segers (CU) maakten hun ongenoegen kenbaar over de uitspraken van Thierry Baudet op een partijbijeenkomst van Forum voor Democratie gisteravond. Baudet legde op de bijeenkomst in het Kurhaus een direct verband tussen het drama in Utrecht en het immigratie- en integratiebeleid van de afgelopen jaren. Daarbij noemde hij CDA en VVD bij naam. Zijn partijgenoot Theo Hiddema zag het stilleggen van de verkiezingscampagne door de overige partijen vooral als manier om de opmars van FVD in de peilingen te stuiten.

Premier Rutte en minister Grapperhaus hebben dinsdag bloemen gelegd op het 24 Oktoberplein. Daar vond maandag een schietpartij plaats waarbij drie doden en vijf gewonden vielen.

Minister president Mark Rutte en Ferdinand Grapperhaus minister van Justitie en Veiligheid leggen bloemen op het 24 Oktoberplein in Utrecht, de dag na het schietincident.
Minister president Mark Rutte en Ferdinand Grapperhaus minister van Justitie en Veiligheid leggen bloemen op het 24 Oktoberplein in Utrecht, de dag na het schietincident. ( ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen