Binnenland3 apr '19 14:00Aangepast op 3 apr '19 15:34

Minister Sander Dekker zwaar onder vuur in Kamer. Roep om aftreden klinkt

Auteur: BNR Webredactie

Het wordt een zware dag voor minister Sander Dekker van Rechtsbescherming. De vraag is of 'ie er eind van de dag nog zit. Hij moet de Tweede Kamer tekst en uitleg geven over de moord op Anne Faber die - in 2017 - voorkomen had kunnen worden. Politiek verslaggever Sophie van Leeuwen doet vandaag verslag van het debat: 'Hij heeft veel uit te leggen, er is zó veel fout gegaan.' Volg hier het laatste nieuws over het debat.

ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN
ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN ( ANP)

15.30 | Bij de behandeling van Michael P., die werd veroordeeld voor de moord op Anne Faber, was volgens minister Sander Dekker 'te weinig oog voor de risico's van de samenleving'. De overheid is bij de behandeling van Michael P. tekortgeschoten, vindt de minister.

Tijdens het debat stelde Dekker hardop de vraag of Faber nog had geleefd, als er niet op verschillende momenten fouten waren gemaakt. Hij benadrukte dat hij politiek eindverantwoordelijke is.

13.30 | Kamervoorzitter Arib grijpt in wanneer FvD-Kamerlid Hiddema de gruwelijke details van de eerdere verkrachtingen door Michael P. uit de doeken doet. Niet veel later loopt de moeder van Anne Faber de zaal uit.

12.30 | DENK wil dat minister Sander Dekker aftreedt.

12.00 | De voltallige oppositie eist om opheldering, het debat is pittig.

11.30 | De PVV spreekt van een 'puinhoop' en Dekker heeft de Kamer 'voorgelogen'. Ook andere oppositiepartijen gaan stevig in de aanval. De VVD blijft Dekker verdedigen.

Intussen hint 50PLUS-fractievoorzitter Krol op 'sancties'voor Dekker, wil SGP-fractieleider Van der Staaij weten 'hoe het zo mis kon gaan' en is volgens SP-Kamerlid Van Nispen het vertrouwen in de overheid door deze tragedie geschaad. Evenals DENK legde hij een direct verband tussen de moord op Faber en de bezuinigingen bij Justitie.

11.00 | De PvdA gaat in de aanval en zegt dat de minister een groot probleem heeft. Erkent de minister dat dit geen incident is? Ook is er kritiek op de brief van Dekker waarin hij spreekt van nog drie delinquenten die vrij rondliepen. Ook de SP opende zojuist de aanval op de VVD. Kamerlid Van Nispen: 'De VVD heeft de mond vol van aansluiting van zorg op straf, maar basale dingen zijn niet op orde.'

10.30 | Het debat is begonnen, de sfeer is zeer emotioneel, zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen. In de zaal ook familieleden van Anne Faber en Joost Wolters. Aan het woord was PvdA-Kamerlid Attje Kuiken die bijna onwel werd waardoor het debat even stilgelegd werd.

10.00 | Minister Sander Dekker heeft niet van 21, maar van 24 gedetineerden onterecht toegekende vrijheden ingetrokken naar aanleiding van de vernietigende rapporten over de Zaak Anne Faber. Dat schrijft Dekker aan de Tweede Kamer. De drie werden eerder ,abusievelijk niet vermeld', schrijft hij. De drie zitten weer vast.

Voorts schrijft Dekker dat hij al bij zijn aantreden in 2017 wist dat vrijheden werden toegekend aan gedetineerden die vastzaten voor ernstige gewelds- en zedenmisdrijven, die daar eigenlijk niet voor in aanmerking mochten komen. Pas toen hij de onderzoeksrapporten over de moord op Anne Faber te zien kreeg, werd hem duidelijk dat daar ,'enkele serieuze kwetsbaarheden' aankleefden.

LUISTER OOK: Reacties Tweede Kamer op rapport OVV

LUISTER OOK: Lacune strafrecht staat opleggen TBS in de weg


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen