Binnenland4 apr '19 14:51

Minister Bijleveld noemt BNR-onderzoek 'pijnlijk, maar begrijpelijk'

Auteur: BNR Webredactie

Defensieminister Ank Bijleveld noemt de uitkomsten van de BNR-enquête onder defensiepersoneel 'pijnlijk, maar begrijpelijk'. Defensiepersoneel is ontevreden over het loon en de werkdruk en geeft Bijleveld en haar staatssecretaris Visser beiden een dikke onvoldoende. Bijleveld wijst erop dat Defensie na 30 jaar bezuinigen 'van ver moet komen.' Ook zegt ze zich minder op missies te willen richten en meer op het Koninkrijk en de NAVO.

LUISTER OOK: Minister van defensie Ank Bijleveld krijgt dikke onvoldoende

Minister Bijleveld beschouwt het onderzoek als een aanmoediging en is niet verbaasd: 'Ik leef niet onder een steen, ben veel op pad, spreek mensen van laag naar hoog. Maar veel mensen klagen ook niet. Ik heb een nadrukkelijk doel en in de Defensienota staan concreet de maatregelen voor personeel en materieel.' Bijleveld benadrukt dat het op orde hebben en houden van de basisgereedheid haar eerste prioriteit is. Ook zijn er 6 tot 8.000 vacatures te vervullen - vooral een gevolg van de uitstroom - maar zal dat aantal groeien door een veranderend dreigingsbeeld.

Bijleveld hoopt zo snel mogelijk een nieuwe CAO te hebben. Ze erkent dat de huidige salarisopbouw ouderwets is, maar heeft alle vertrouwen in de kwaliteiten van voorzitter Han Noten. Over het budget zegt Bijleveld dat ze wel degelijk de maximale financiële ruimte heeft. Defensie kijkt 'reëel' naar het eigen zorgstelsel en de eigen zorgverzekering.

LUISTER OOK: Militairen voelen zich niet gehoord door de minister

De minister benadrukt ten slotte dat ze in de Defensienota 'bijbuigt naar Hoofdtaak 1', de grondwettelijke verplichting tot bescherming van het Koninkrijk en het NAVO-bondgenootschap en naar Hoofdtaak 3, de binnenlandse bijstandstaak. 'Dus minder missies en meer Koninkrijk en NAVO'.

 ANP ROBIN UTRECHT
ANP ROBIN UTRECHT ( ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen