Binnenland11 apr '19 08:17Aangepast op 11 apr '19 08:42

SER slaat alarm: 'Er is twee keer zoveel geld nodig om laaggeletterdheid aan te pakken'

Auteur: BNR Webredactie

Het aantal laaggeletterden groeit schrikbarend. Nu Nederland 2,5 miljoen laaggeletterden telt trekt de Sociaal Economische Raad (SER) aan de bel. 'De overheid heeft de ene na de andere bezuiniging doorgevoerd. Het gevolg daarvan is dat de problemen alleen maar groeien', zegt SER-voorzitter Mariëtte Hamer.

Iemand is laaggeletterd als diegene nauwelijks kan lezen, schrijven of rekenen. Maar ook mensen bij wie de technische vaardigheden zwaar ondermaats zijn, behoort volgens de definitie van de SER tot de groep laaggeletterden. De forse toename komt door de bezuinigingen op het volwassenenonderwijs. 'Daarop volgden nog meer bezuinigingsrondes. Maar ook kwam de focus te liggen op begeleiding van allochtone Nederlanders, ten koste van mensen met Nederlands als moedertaal', zegt Hamer.

Vorige maand trok het kabinet miljoenen uit om laaggeletterdheid te bestrijden. De komende vijf jaar 425 miljoen euro, 35 miljoen meer dan voorgaande jaren. Hamer: 'Dat is een goede eerste stap, maar lang niet voldoende. Er is ongeveer twee keer zoveel geld nodig.' Met dat geld kunnen gemeenten taalcursussen organiseren. Die cursussen moeten vervolgens worden gegeven door bevoegde docenten en niet zoals nu vaak gebeurt alleen door vrijwilligers die hier eigenlijk geen opleiding voor hebben gevolgd. Bovendien zou er meer moeite gestoken moeten worden om de omvang van laaggeletterdheid in beeld te brengen. 'Nu weten we vaak niet eens dat iemand laaggeletterd is. Een werkgever weet bijvoorbeeld niet hoeveel van zijn werknemers laaggeletterd zijn', aldus Hamer.

In totaal kost laaggeletterdheid de samenleving 1,1 miljard euro per jaar.

Gerelateerde artikelen