Binnenland18 apr '19 06:47Aangepast op 18 apr '19 13:00

Zorgen over screening terrorisme bij financiële instellingen

Auteur: BNR Webredactie

De VVD wil opheldering over de ontmaskering van een mogelijke terroristische mol in de financiële sector. De partij reageert daarmee op een publicatie van Levent Bedrijfsrecherche die in handen is van BNR en waarin het een bij een financiële instelling werkzame man screende die 'voor 99,9 procent' voldoet aan het profiel van een terrorist. VVD-Kamerlid Roald van der Linde wil een debat met de minister.

([Unsplash])

Levent Bedrijfsrecherche publiceerde over een man van Somalische afkomst die bij vier financiële instellingen had gewerkt en wiens cv door de bedrijfsrecherche werd gescreend. Niet alleen zaten er gaten in zijn cv, er stonden ook onwaarheden in. De recherche stelde een daderprofiel op en aan de hand daarvan concludeert Levent dat het voor 99 procent gaat om 'een mol vanuit terroristische hoek'.

Luister ook: Ask Me Anything over het screenen van personeel

VVD-Kamerlid Roald van der Linde schrikt van het nieuws en heeft een debat aangevraagd met minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA). 'Het is schrikken geblazen dat ook hier bij banken onvoldoende screening is', zegt Van der Linde. Van der Linde wil weten hoe er gescreend wordt en of de financiële instellingen genoeg ondersteuning vanuit de overheid krijgen. Van der Linde sprak de afgelopen weken met verschillende financiële instellingen over de bestrijding van witwassen en in geen enkel gesprek kwam screening aan de orde.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen