Binnenland3 mei '19 11:04Aangepast op 3 mei '19 18:22

'Paul Cliteur moet afstand nemen van FvD-standpunt over ondermijning'

Auteur: BNR Webredactie

Paul Cliteur moet weg als hoogleraar aan de Universiteit Leiden als hij geen afstand neemt van de uitspraken van Thierry Baudet dat universiteiten ondermijnend zijn. Dat zegt rector magnificus Carel Stolker van de Universiteit Leiden in BNR's Big Five. Cliteur is hoogleraar in Leiden én beoogd fractievoorzitter van Forum voor Democratie in de Eerste Kamer. Stolker wil nog wel met Cliteur in gesprek.

Stolker vind het heel slecht dat Baudet 'zaagt aan de stoel waar je potdorie zélf aan gezeten hebt en waar je je doctorsgraad aan ontleent'. Volgens Stolker heeft Baudet aan de universiteit 'de totale vrijheid' gehad om te studeren, zijn boek te schrijven, te promoveren en les te geven en heeft de universiteit hem daarin nooit iets in de weg gelegd. Als dit inderdaad de partijlijn van Forum is, zou Cliteur volgens Stolker eigenlijk geen hoogleraar mogen zijn.

Cliteur: 'Te weinig ruimte voor afwijkende meningen in wetenschap'

LUISTER HIER HET HELE INTERVIEW: Wetenschap rector magnificus Carel Stolker

Paul Cliteur vindt dat hij geen afstand hoeft te nemen van uitspraken die niet van hemzelf zijn. Dat zegt hij in het Leidse universiteitsblad Mare, in reactie op de oproep van Carel Stolker op BNR. Cliteur vindt dat er te weinig ruimte is voor afwijkende meningen in de wetenschap, en hij denkt dat rector magnificus Stolker dat met hem eens is.

Paul Cliteur, filosoof, columnist en publicist.
Paul Cliteur, filosoof, columnist en publicist. ( ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen