Binnenland24 mei '19 06:45

Partij van de Arbeid verrast met winst Europese Verkiezingen

Auteur: BNR Webredactie

De Partij van de Arbeid is gisteren verrassend de grootste partij geworden bij de verkiezingen voor het Europees parlement in Nederland. De partij van Frans Timmermans haalde vijf zetels binnen volgens de IPSOS-exitpoll en zes volgens de voorspelling van GeenPeil. De partij streeft de VVD en het CDA voorbij en lijkt de grootste Nederlandse partij te worden in het Europees parlement.

LUISTER OOK: 'Frenske' oogst bewondering - van Klaver tot Hiddema

LUISTER OOK: Kamervragen D66 overweigering bij stembureaus VK

Met het grootste deel van de stemmen geteld, lijkt de PvdA zes van de 26 Nederlandse zetels te krijgen in het Europees parlement. De VVD en het CDA lijken er allebei 4 te krijgen, en Forum voor Democratie en GroenLinks 3. D66 zakt volgens de peilingen van 4 naar 2 zetels. De ChristenUnie/SGP staat ook op 2, 50Plus en de Partij voor de Dieren op 1. PVV en de SP moeten misschien het parlement verlaten.

Met de verkiezingswinst van de PvdA zijn de kansen voor lijsttrekker Frans Timmermans om voorzitter van de Europese Commissie te worden, gestegen.

Premier Rutte feliciteerde Timmermans met een 'waanzinnig knappe prestatie'. Hij is teleurgesteld dat zijn partij niet de grootste wordt, maar is blij dat de VVD het in elk geval beter heeft gedaan dan Thierry Baudets Forum. Forum had op meer stemmen gerekend. Zij wonnen 3 zetels en dat is tóch minder dan verwacht, zeker gezien de grote zege tijdens de Provinciale Verkiezingen.

De opkomst was de hoogste sinds 1989. Ruim 41 procent van de kiezers kwam opdagen.

(ANP KOEN VAN WEEL)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen