Binnenland18 jun '19 08:25Aangepast op 18 jun '19 09:27

Frustreerde staatssecretaris Snel zijn eigen onderzoek? Het ministerie ontkent

Auteur: BNR Webredactie

Staatssecretaris Menno Snel heeft een onderzoek naar het falen van de Belastingdienst ingeperkt, zo melden Trouw en RTL Nieuws. Het gaat om het onderzoek naar de massale, onrechtmatige stopzetting van toeslagen voor kinderopvang in 2014. Daarna werd voor de ouders belangrijke informatie consequent achtergehouden. Daardoor konden ze weinig beginnen tegen de Belastingdienst. 'Rechtzetten, maak alles openbaar', zegt Tweede Kamerlid voor het CDA Pieter Omtzigt. Het ministerie van Financiën ontkent.

LUISTER OOK: Staatssecretaris Snel treedt niet af

LUISTER OOK: Fiscus knoeit verder in Toeslag-dossier

Volgens Trouw en RTL Nieuws is Snel nadrukkelijk tegen het advies van de onderzoekers die hij zelf inhuurde ingegaan. Die onderzoekers adviseerden om veel dieper te graven om de onderste steen boven te krijgen. Staatssecretaris Snel stelde dit onderzoek eind september in, nadat hij erachter kwam dat de Kamer onvolledig was geïnformeerd en de rechtsgang door zijn eigen Belastingdienst werd gehinderd. Verzoeken van de onderzoekers om toegang te krijgen tot computerschijven van de FIOD en van de Belastingdienst zelf werden onder verantwoordelijkheid van Snel afgewezen. Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt: 'Er zijn 2000 documenten gevonden waarvan er maar 2 naar de Kamer zijn gestuurd. Dat wist ik niet. Ook op de persoonlijke schijf van het leider van het onderzoeksteam stonden 480 relevante documenten die ook nooit openbaar zijn gemaakt.'

De onderzoekers hebben in alle vrijheid hun werk kunnen doen, dit onderzoek hebben wij niet belemmerd, zegt het ministerie tegen politiek verslaggever Sophie Van Leeuwen. 'Wij hebben niet geweigerd de belangrijke papieren te openbaren,' aldus het ministerie.

(ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen