Binnenland21 jun '19 09:31

'OZB-belasting moet tientallen procenten omhoog bij tegenvallers'

Auteur: BNR Webredactie

Steeds meer gemeenten moeten de ozb-belasting fors verhogen om het hoofd boven water te houden. Gemeenten hebben namelijk onvoldoende mogelijkheden om financiële tegenvallers op te vangen. Een andere optie: de uitgaven flink terugschroeven. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksinstituut COELO, meldt economenblad ESB.

LUISTER OOK: WOZ-waardering gemeenten rammelt

LUISTER OOK: LTO Nederland: kabinet moet gemeenten dwingen OZB voor bedruijven bij te stellen

Zelfs bij een kleine tegenvaller moet de ozb-belasting fors omhoog. In een aantal gevallen gaat het om tientallen procenten. Amsterdam en Den Haag spannen de kroon, daar moet de ozb-belasting met respectievelijk 34 en 28 procent worden verhoogd.

Volgens COELO-onderzoeker Corine Hoeben hebben gemeenten nauwelijks mogelijkheden om eventuele tegenvallers op te vangen. Volgens haar zijn er grofweg twee keuzes: de ozb fors verhogen of besparen op de uitgaven. 'Beide is moeilijk uit te leggen aan burgers wanneer het economisch voor de wind gaat.' Hoeben ziet graag dat gemeenten meer middelen in handen krijgen om tegenvallers op te vangen. Dat betekent bijvoorbeeld dat een deel van de rijksbelastingen in de toekomst door gemeenten wordt geheven.

( ANP OLAF KRAAK)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen