Binnenland8 jul '19 08:22

1 op 20 basisscholen heeft straks geen directeur

Auteur: BNR Webredactie

'We missen nog 300 schoolleiders, dat betekent dat 1 op de 20 basisscholen straks geen directeur heeft'. Dit zegt voorzitter Rinda den Besten van de PO-Raad. Basisscholen zoeken nu nog bijna 3.500 leerkrachten voor het nieuwe schooljaar, naar verwachting staan er na de zomervakantie nog zo'n 1.400 vacatures open. Ondanks dat er er nog sollicitaties lopen.

Luister ook: Onbegrijpelijk dat CAO-onderhandelingen basisonderwijs zijn geklapt

Luister ook: Lerarentekort: scholen heffen klassen op

Volgens Den Besten komt dit doordat er te weinig nieuwe mensen naar de opleiding komen en doordat ook de zij-instroom tegenvalt: het salaris in het primair onderwijs kan niet concurreren met de markt. 'Dat betekent dat klassen samengevoegd gaan worden, dat kinderen naar huis gestuurd worden en ook dat er onbevoegde mensen voor de klas komen'.

Op dit moment staan er nog ongeveer 2..400 vacatures open, vorig jaar waren dat er aan het einde van het schooljaar iets meer dan 1900. De schoolbesturen verwachten de komende weken nog een deel van de vacatures te kunnen oplossen, toch denken ze volgend jaar te beginnen met 755 open plekken voor de klas (200 meer dan vorig jaar) en een tekort van 600 tijdelijke leraren.

Gerelateerde artikelen