Binnenland17 jul '19 16:19Aangepast op 17 jul '19 18:05

Projecten sneuvelen door stikstofbesluit RvS

Auteur: BNR Webredactie

Het stikstofbesluit van de Raad van State heeft de eerste grote slachtoffers geëist. Drie grote infrastructurele projecten zijn er vandaag door gesneuveld: de herinrichting van de voormalige vliegbasis Twenthe en de uitbreiding van industrieterrein Oosterhorn bij Delfzijl. Maar het grootste project waar een streep door gaat is de verbreding van de A27 en A12 bij Utrecht.

Arne Schaddelee, gedeputeerde in de provincie Utrecht, ziet vanuit zijn werkkamer hoe het verkeer op de A27 vastloopt. Toch ziet hij het besluit van de Raad van State vooral als een kans om met het Rijk in gesprek te komen over nieuwe vormen van mobiliteit. Of dat naast de verbreding of in plaats van de verbreding komt, laat hij aan de minister. Maar, voegt hij eraan toe, als de verbreding niet doorgaat, ontstaat er een enorm bereikbaarheidsprobleem in de regio.

Als minister Van Nieuwenhuizen de verbreding van de A27 alsnog wil doorzetten, zal ze opnieuw moeten onderbouwen dat de natuur niet wordt aangetast door de stikstofemissie, zegt Wienke Zwier, advocaat en gespecialiseerd in omgevingsrecht en natuurbeschermingsrecht. Een nieuw onderzoek kan wel een tijdje gaan duren, denkt ze.

(ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen