Binnenland29 aug '19 16:17Aangepast op 29 aug '19 17:52

10 gemeenten experimenteren met legale wiet

Auteur: BNR Webredactie

Het wiet-experiment gaat er nu echt komen. Zo'n 79 coffeeshops nemen 4 jaar lang in 10 gemeente eraan deel. Vandaag werden ze officieel gepresenteerd in Den Haag.

Legalisering zal nog even op zich laten wachten, eerst wordt gekeken of er een gesloten keten gecreëerd kan worden om overlast en criminaliteit terug te dringen. Hoogleraar en huisarts André Knottnerus hoopt op Canadese toestanden. 'Helemaal legaliseren is een struikelblok', zegt Van Leeuwen, 'VVD, CDA en de CU zijn geen fan'.

Legalisering Canada, geen effect op criminaliteit

In Den Haag wordt gezegd dat Canada te snel heeft gelegaliseerd omdat daar de criminaliteit niet minder is geworden. Vandaar het experiment. 'We gaan de effecten meten van de gesloten keten', zegt minister Bruno Bruins, 'op het gebied van gezondheid, openbare orde en veiligheid.'

Minister benadrukt belang preventie

Bruins is niet bang voor ontsporing van het Canadese beleid waar wiet tegen dumpprijzen de markt op komen. 'Het is de bedoeling dat dit experiment niet aanzet tot het gebruik van cannabis. De preventieve kant is van groot belang'. In 2021 neemt de Eerste Kamer een besluit, grote steden doen alvast niet mee omdat ze niet te kunnen handhaven.

Geen angst voor extra overlast

'Het is een kwestie van een hele lange adem en heel hard werken', zegt de burgemeester van Maastricht Annemarie Penn-te Strake. Angst voor extra overlast zoals toenemend drugstoerisme heeft de burgemeester niet: 'We hanteren het I-criterium, alleen ingezetenen in Nedetland kunnen kopen, dus die overlast is teruggedrongen'.

Bestrijding criminaliteit kwestie van lange adem

Volgens Penn-te Strake was de samenwerking met de coffeeshops in eerste instantie moeizaam en wilden ze niet meedoen. 'Tegelijkertijd snappen ze dat als je nu niet meedoet, je niet meer aan de wietbak komt. We hebben ook hun bezwaren in Den Haag ingebracht, het is nu een mooie samenwerking.' Penn-te Strake waarschuwt wel dat het niet na 5 jaar klaar is: 'We spreken van zware hennepcriminaliteit.'

Gerelateerde artikelen