Binnenland6 sep '19 11:50

Woonplicht moet vastgoedinvesteerder stoppen

Auteur: BNR Webredactie

Steeds meer gemeenten hebben hun zinnen gezet op een woonplicht. Huizenkopers moeten dan voor een bepaalde tijd verplicht in het huis gaan wonen dat ze gekocht hebben. Daarmee willen gemeentes vastgoedinvesteerders buitenspel zetten en speculatie of onderverhuur tegengaan.

Luister ook: Kabinet wil starter vrijstellen van overdrachtsbelasting

Luister ook: Woonbond: beboet verhuurders die te hoge prijzen vragen

Steden als Maastricht, Groningen, Amsterdam en Rotterdam doen onderzoek naar de invoering van zo'n woonplicht. In Amersfoort is de gemeenteraad akkoord met een woonplicht, in Eindhoven geldt die voor nieuwbouwwoningen, maar wil de gemeente die ook voor bestaande woningen invoeren.

Woonplicht helpt starters

Volgens hoogleraar Woningmarkt Peter Boelhouwer van de TU Delft levert de maatregel niet meer woningen op, maar zorgt het wel voor een andere verdeling. 'Je helpt er starters mee', zegt Boelhouwer.

Invoering van de woonplicht voor bestaande woningen, zoals de gemeente Eindhoven wil, is volgens Boelhouwer moeilijk. 'Dan moet je de wet aanpassen, dat is best ingewikkeld. In grote steden wordt 10 procent van de woningen verkocht aan investeerders, die het weer verhuren.'

Een politiek besluit

Boelhouwer noemt het een politiek besluit. De beleggers kopen vooral aan de onderkant van de woningmarkt en genereren huurwoningen in het middensegment. 'Met een woonplicht ga je buy to let tegen'.

Toegenomen concurrentie op woningmarkt

Wethouder Wonen Yasin Torunoglu van de gemeente Eindhoven is niet per se tegen beleggers, maar wijst op de toenemende concurrentie op de woningmarkt: studenten, expats, arbeidsmigranten en beleggers. 'We hebben twee of drie keer gezien dat woningen van Funda werd teruggetrokken omdat een belegger ze kocht. Dat is een onwenselijke situatie.'

'Woning als investeringsobject is pervers'

Torunoglu ziet dat woningen in toenemende mate niet meer een primaire behoefte zijn, maar een investeringsobject: 'Dat is pervers, het verbaast me dat we in die hysterie terecht zijn gekomen. We hadden in Eindhoven redelijk betaalbare woningen, nu zie je dat de prijzen omhoog schieten. Dan is het niet alleen vrijemarktwerking, maar ook een maatschappelijk effect waar je als lokale bestuurder oog en oor voor moet hebben'.

Image
( ANP XTRA ROBIN VAN LONKHUIJSEN)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen