Binnenland6 sep '19 13:16

Corendon wil op Schiphol blijven én vanaf Lelystad vliegen

Auteur: BNR Webredactie

Lelystad Airport is niet interessant voor Corendon wanneer de luchtvaartmaatschappij daarvoor slots op Schiphol moet opgeven. Corendon gaat er wél vanuit dat het mogelijk is om autonoom te vliegen vanaf Lelystad. Dit zegt CEO Steven van der Heijden van Corendon in BNR Zakendoen.

Van der Heijden reageert op de conceptregeling van de Europese Commissie die het mogelijk maakt om vluchten te verdelen tussen Schiphol en Lelystad Airport. De CEO vindt de voorrangsregels niet interessant genoeg om slots op Schiphol op te geven: 'We gaan geen capaciteit op Schiphol opgeven om op Lelystad te mogen vliegen. Sowieso is verdelen over twee luchthavens minder efficiënt dan vanaf één luchthaven opereren'.

Van der Heijden gaat er vanuit dat het mogelijk is om autonoom te groeien op Lelystad: 'Lelystad is al jarenlang aangekondigd als dé vakantieluchthaven van Nederland, wij zijn dé vakantiemaatschappij van Nederland, dus het zou raar zijn als wij daar niet op zouden vliegen'.

Twee manieren om voorrang te krijgen

Van der Heijden noemt twee manieren om voorrang op Lelystad te krijgen: door slots in te leveren in ruil voor ruimte en door vanaf Schiphol niet meer vluchten naar vakantiebestemmingen aan te bieden, maar zakelijke bestemmingen aanvliegen. 'De overheid heeft namelijk onderscheid gemaakt tussen overstapbestemmingen en vakantiebestemmingen. Maar die regeling gaf mogelijkheden tot manipulatie, het lijkt erop dat in de huidige regeling die mogelijkheid ingeperkt wordt en dat er geen concurrentievervalsing meer is'.

Transavia/KLM-constructie concurrentievervalsing

Als je Transavia/KLM bent kan je zeggen: ik wil meer overstapvluchten, maken en dan levert Transavia vakantievluchten in, KLM maakt daar netwerkvluchten van en vervolgens krijgt Transavia ruimte op Lelystad om daar vakantievluchten te kunnen maken.'

Corendon wil op Schiphol blijven én vanaf Lelystad vliegen

'Wij vinden Lelystad prima, maar in de oorspronkelijke regeling leek het erop dat KLM en Transavia een grote uitwisseltruc zouden gaan doen waardoor er eigenlijk niets veranderde en Transavia gratis slots zou kunnen krijgen op Lelystad. Die regeling is aangepast, maar naast het inleveren van slots kun je ook autonoom die ruimte te krijgen. Dat is de eis van de Europese Commissie, wij gaan ervan uit dat we via die mogelijkheid een operatie op Lelystad kunnen beginnen'.

(ANP / REMKO DE WAAL)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen