Binnenland11 sep '19 08:43

Erfelijkheid is van invloed op pestgedrag

Auteur: BNR Webredactie

Was je zelf als ouder een pestkop of werd je gepest? Dan is de kans aanwezig dat je kind hetzelfde lot ondergaat. Want erfelijkheid speelt een grote rol bij pestkoppen en gepest worden. Dit blijkt uit onderzoek van wetenschappers verbonden aan het Nederlands Tweelingenregister van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Onderzoekers van de VU Amsterdam hebben via basisschoolleerkrachten van ruim 8.000 tweelingkinderen achterhaald of ze de afgelopen maanden gepest waren of hadden gepest. Daaruit blijkt dat verschillen tussen kinderen voor twee derde door genetische verschillen tussen kinderen komen en voor een derde door omgevingsverschillen. Dat betekent meer nature dan nurture dus als het gaat om pestgedrag.

'Zeker de helft van de kinderen die pesten, worden zelf gepest. Dat is nou juist de meest kwetsbare groep', zegt Elsje van Bergen, assistent-professor aan het Nederlands Tweelingen Register aan de Vrije Universiteit Amsterdam. De link tussen pesten en gepest worden gaat ook samen door erfelijke aanleg betogen de onderzoekers.

LUISTER OOK: Pesten neemt af maar 'ieder kind dat gepest wordt is er één teveel'

LUISTER OOK: Pesten

'Zwart-witte idee van pesten en gepest worden, moeten we loslaten', zegt
'Zwart-witte idee van pesten en gepest worden, moeten we loslaten', zegt (ANP JASPER JUINEN)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen